Tharos

Tharos

Στο ακίνητο υπάρχει ένα ισόγειο κατάστημα 186,90 τ.μ. με υπόγειο 70,53 τ.μ. καθώς και μία κατοικία 110,16 τ.μ. με υπόγειο 70,53 τ.μ. με άδεια οικοδομής (218/23-3-1993), στον κεντρικό δρόμο Οινόης – Κοζάνης, 15 λεπτά με αμάξι από την πόλη της Κοζάνης, με δημοτική βρύση μπροστά, με άδεια λειτουργίας του καταστήματος. Κατάλληλο για επιχειρηματία – και μεγάλη οικογένεια.

Πληροφορίες τηλ. 0016172935432 Αμερική ή 6907016559 Ελλάδα.

Σε 3 διαφορετικούς αγώνες συμμετείχε ο σύλλογος δρομέων υγείας Κοζάνης την Κυριακή 8/12 αποδεικνύοντας μια ακόμη φορά την δυναμική του τόσο σε αριθμό δρομέων όσο και σε επιδόσεις των αθλητών του. Συγκεκριμένα στον Φιλιππειο δρόμο απόστασης 15 χλμ έτρεξαν 25 αθλητές του συλλόγου ενώ στον ημιμαραθωνιο Τυρνάβου Λάρισας και στα 5χλμ συμμετείχαν περίπου 20 αθλητές. Τέλος σε έναν από τους δυσκολοτερους ορεινούς ημιμαραθωνιους αλλά και συνάμα από τους ομορφότερους συμμετείχαν 20 αθλητές. Το ΔΣ του συλλόγου συγχαίρει όλους τους αθλητές για τις επιδόσεις τους καθώς κλείνει μια αγωνιστική χρονιά εύχεται καλές γιορτές και καλή αποκατάσταση .”>
 
Σε 3 διαφορετικούς αγώνες συμμετείχε ο σύλλογος δρομέων υγείας Κοζάνης την Κυριακή 8/12 αποδεικνύοντας μια ακόμη φορά την δυναμική του τόσο σε αριθμό δρομέων όσο και σε επιδόσεις των αθλητών του. Συγκεκριμένα στον Φιλιππειο δρόμο απόστασης 15 χλμ έτρεξαν 25 αθλητές του συλλόγου ενώ στον ημιμαραθωνιο Τυρνάβου Λάρισας και στα 5χλμ συμμετείχαν περίπου 20 αθλητές. Τέλος σε έναν από τους δυσκολοτερους ορεινούς ημιμαραθωνιους αλλά και συνάμα από τους ομορφότερους συμμετείχαν 20 αθλητές. Το ΔΣ του συλλόγου συγχαίρει όλους τους αθλητές για τις επιδόσεις τους καθώς κλείνει μια αγωνιστική χρονιά εύχεται καλές γιορτές και καλή αποκατάσταση .

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πτολεμαΐδας ειδοποιήθηκε 23:45 μ.μ για πυρκαγιά σε αποθήκη στο χωριό Φούφας. Άμεσα κινήθηκε με 3 οχήματα και 6 άνδρες. Φτάνοντας στον τόπο του συμβάντος επιχειρήθηκε η κατάσβεση. Για τα ακριβή αιτία της πυρκαγιάς, προανάκριση θα διενεργήσει το ανακριτικό τμήμα της Υπηρεσίας.

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου η παράδοση των ειδών πρώτης ανάγκης, στην Ιερά Μητρόπολη Κοζάνης και Σερβίων, με σκοπό την μεταφορά τους στους πληγέντες από τον τελευταίο μεγάλο σεισμό της Αλβανίας. Η ανταπόκριση των συμπολιτών μας στην πρόσκληση της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνης Τόπος να Ζεις» ήταν άμεση και σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ημέρα που απευθύναμε δημόσια την πρόσκληση, στα γραφεία της Κίνησης συγκεντρώθηκαν τα απαραίτητα είδη, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά ότι η αλληλεγγύη δεν γνωρίζει σύνορα.

Για τη Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να ζεις»

Η Συντονιστική Επιτροπή

Το αδιαχώρητο επικράτησε το βράδυ της Κυριακής 8 Δεκεμβρίου 2019, στο πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας στην Καστοριά, με την έναρξη της «Μαγικής Λιμνοπολιτείας». Χιλιάδες Καστοριανοί βρέθηκαν εκεί, για να καλωσορίσουν την έναρξη της εορταστικής περιόδου, που διοργάνωσε ο Δήμος Καστοριάς. Πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό της Καστοριάς και η μεγάλη γιορτή ξεκίνησε! Το κερασάκι στην τούρτα… έβαλε ο μοναδικός Μιχάλης Χατζηγιάννης, που ξεσήκωσε τους χιλιάδες Καστοριανούς με τις επιτυχίες του.

Πηγή svouranews.gr

Ακέφαλο θα παραμείνει το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση δεν έδωσε παράταση στην συνεργασία και δεν συμφώνησε  στην ανανέωση της σύμβασης του καλλιτεχνικού Διευθυντή  Λευτέρη Γιοβανίδη, που η θητεία του λήγει στα στις 14 Δεκεμβρίου 2019.

Ο Κ. Γιοβανίδης θα αποχωρήσει από το τιμόνι του καλλιτεχνικού οργανισμού με την Διοίκηση να πρέπει να προκηρύξει άμεσα τη θέση του, ώστε  να προλάβει να κατατεθεί ο σχεδιασμός  από τον νέο καλλιτεχνικό Διευθυντή, για τη νέα περίοδο, και να μην χάσει το  ΔΗΠΕΘΕ  Κοζάνης, την επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Λευτέρης Γιοβανίδης, εισηγήθηκε την παράταση της σύμβασης στο Διοικητικό Συμβούλιο, στην συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε  το περασμένο Σάββατο, με στόχο την συνέχεια του προγραμματισμού και την εύρυθμη λειτουργία του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, η οποία και δεν έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία.

Αρνητική ψήφο έλαβε η παράταση της σύμβασης από τον Πρόεδρο του Δ.Σ Νίκο Κέφαλο καθώς  και τα μέλη Ζαχαρούλα Δεμερτζίδου, Τάνια Βεντούλη, Κώστα  Κυτίδη, Ρούλα Μαλούτα – Παπαδημητρίου, Βάγια Τσαγγαδούρα, Νίκο Χατσίδη. Υπέρ της παράτασης ψήφισαν οι Χάρης Κουζιάκης και Παύλος Σαπαλίδης, ο οποίος ζήτησε  να καταγραφεί στα πρακτικά, η αρνητική τοποθέτηση των μελών  ώστε να αναλάβουν την ευθύνη όπως είπε σε οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λευτέρης Γιοβανίδης ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής με θητεία μόλις ενός έτους την μικρότερη από όλους τους καλλιτεχνικούς Διευθυντές που πέρασαν από το ΔΗΠΕΘΕ, οι συμβάσεις των οποίων ήταν τριετούς  διάρκειας. Αφήνει  πίσω του σημαντικό έργο, με εξαιρετικές παραγωγές, συνεργασίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπου ξεχωρίζουν  μεταξύ άλλων η  συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο Κροατίας,  και με την Εθνική Λυρική Σκηνή, καθώς και οι παραστάσεις με το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό, ενώ συνέβαλλε για την ανακαίνιση της Αίθουσας του ΔΗΠΕΘΕΑΤΡΟΥ κσι στην ανανέωση του site.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ

Ισόπαλο με 1-1 τελείωσε το ντέρμπυ κορυφής ανάμεσα στην Κοζάνη και τον Αλιάκμωνα Αιανής στο παιχνίδι της 12ης αγωνιστικής της Α’ Κατηγορίας που έγινε στο ΔΑΚ Κοζάνης παρουσία αρκετού κόσμου.

Με την ισοπαλία αυτή η Κοζάνη παρέμεινε στην πρώτη θέση με 31 βαθμούς, ο Μακεδονικός Κοζάνης πέρασε δεύτερος με 28, ενώ ο Αλιάκμων έπεσε στην 3η θέση με 26.

Οι δύο ομάδες είχαν από ένα ημίχρονο και το αποτέλεσμα κρίνεται δίκαιο.

Το παιχνίδι είχε ένταση σε όλη την διάρκεια του, ήταν δυνατό, με αρκετές «κλωτσιές» και πολλές κίτρινες κάρτες τόσο σε ποδοσφαιριστές όσο και στους πάγκους των ομάδων.

Στο πρώτο ημίχρονο η Αιανή, με την βοήθεια αρκετών φιλάθλων της, κέρδισε τις εντυπώσεις με το σωστό στήσιμο της στον αγωνιστικό χώρο και το αγωνιστικό της πλάνο.

Η ομάδα του Γιώργου Τσέπουρα έδειχνε περισσότερο «ομάδα» από την Κοζάνη, πατούσε καλύτερα στο γήπεδο και τελικά κατάφερε να προηγηθεί στο 32’ ενώ λίγο νωρίτερα είχε χάσει μία ευκαιρία «από αυτές που δεν χάνονται».

Αντίθετα το πρώτο μέρος της Κοζάνης ήταν μία συνέχεια των μέτριων εμφανίσεων των τελευταίων αγώνων.

Η Κοζάνη αγωνίστηκε χωρίς τους δύο βασικούς κεντρικούς αμυντικούς της Σαββίδη (τραυματίας) και Σεκκουλίδη (τιμωρημένος), με τους δύο χαφ Μπαλίτσα και Ναθαναηλίδη να αναλαμβάνουν αυτόν τον ρόλο.

Στο 15’ σέντρα του Τραυλού, ασθενής απόκρουση του Πατουλίδη, σουτ του Αθανασιάδη από δεξιά απέκρουσε σε κόρνερ ο Πατουλίδης.

Στο 17’ ωραίος συνδυασμός των παικτών της Αιανής, ο Παπαρίζος βρέθηκε σε θέση βολής αλλά δεν έκανε καλά το σουτ κι ο Μαργαρίτης μπλόκαρε τη μπάλα.

Λίγο αργότερα στο 25’ ο Παπαρίζος αποχώρησε τραυματίας κι αντικαταστάθηκε από τον Πελέκα.

Στο 27’ γρήγορη αντεπίθεση της Αιανής, ο Μετικάνος έκανε την κάθετη στον Αροσβίλι που απέφυγε τον εξερχόμενο Μαργαρίτη αλλά καθυστέρησε να σουτάρει με αποτέλεσμα να του κλέψει τη μπάλα ο τερματοφύλακας της Κοζάνης που πρόλαβε να γυρίσει, για να χαθεί έτσι μία τεράστια ευκαιρία.

Στο 32’ από κόρνερ του Μετικάνου ο Πελέκας με προβολή από κοντά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα κάνοντας το 0-1 μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς.

Στο 35’ φάουλ του Βάσσου πέρασε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Στο 37’ κόρνερ του Τραυλού, κεφαλιά του Ναθαναηλίδη από κοντά πέρασε λίγο άουτ.

Στο 45’ δυνατό φάουλ έξω από την περιοχή του Τσαγκαλίδη βρήκε το κάθετο δοκάρι του Πατουλίδη.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Κοζάνη ανέβασε την απόδοση της, έπαιξε με την μπάλα κάτω, βγήκε αρκετές φορές από τα πλάγια και δημιούργησε κάποιες καλές ευκαιρίες.

Η είσοδος του Σέχι στην ανάπαυλα και του Μανακίτσα λίγο αργότερα έδωσαν ώθηση στους ερυθρόλευκους που πίεσαν τον αντίπαλο τους.

Αντίθετα η Αιανή «έσφιξε» περισσότερο την άμυνα της και προσπάθησε να χτυπήσει στην αντεπίθεση κυρίως με τον γρήγορο Καλογήρου.

Στο 59’ δυνατό πλάγιο του Μανακίτσα, ο Χατζηνίκου έπιασε το σουτ αλλά η μπάλα πέρασε σύριζα από το κάθετο δοκάρι της Αιανής.

Στο 60’ αντεπίθεση της Αιανής, προσπάθεια και σέντρα του Σαββούδη, δυνατό σουτ του Βάσσου πάνω από τα δοκάρια.

Στο 66’ προσπάθεια του Δούμα, δυνατό εναέριο σουτ του Ναθαναηλίδη πέρασε μόλις άουτ.

Στο 68’ σουτ του Μανακίτσα έξω από την περιοχή κόντραρε και πέρασε κόρνερ.

Στο 70’ μπαλιά του Μανακίτσα στον Δούμα (οι φιλοξενούμενοι διαμαρτυρήθηκαν για οφσάϊντ), αυτός μπήκε στην περιοχή όπου φάνηκε να τον σπρώχνει με το χέρι ο Κουσίδης αλλά ο διαιτητής έδειξε «παίζεται».

Στο τελευταίο τέταρτο το παιχνίδι έγινε «ροντέο», με την Κοζάνη να πιέζει για την ισοφάριση και την Αιανή να προσπαθεί να χτυπήσει στην αντεπίθεση και την μία φάση να διαδέχεται την άλλη.

Στο 76’ μπάσιμο του Σέχι από δεξιά, πάσα στον Τζερεμέ που έκανε το σουτ, η μπάλα κόντραρε σ’ έναν αμυντικό κι ο Ηλίας Δούμας μ’ ένα υπέροχο ψαλιδάκι την έστειλε στα δίχτυα ισοφαρίζοντας σε 1-1.

Στο 78’ μακρινό ψηλοκρεμαστό σουτ του Μανακίτσα βρήκε το πάνω μέρος του οριζοντίου δοκαριού και πέρασε άουτ.

Στο 79’ αντεπίθεση της Αιανής, μπαλιά του Μετικάνου στον Καλογήρου που μπήκε επικίνδυνα αλλά σούταρε πάνω στον τερματοφύλακα Μαργαρίτη.

Στο 80’ σέντρα του Σέχι, σύγχυση στην περιοχή της Αιανής, ο Ναθαναηλίδης από κοντά σούταρε άουτ.

Στο 81’ νέο επικίνδυνο μπάσιμο του Καλογήρου, ο Μαργαρίτης βγήκε έγκαιρα και μπλόκαρε την μπάλα.

Στο 84’ πάσα του Αποστολίδη στον Τρομπούκη που μπήκε από δεξιά και σούταρε από καλή θέση πάνω από τα δοκάρια.

Στο 87’ πάσα του Χατζηνίκου στον Αποστολίδη που λίγο μέσα από την περιοχή έπιασε το σουτ αλλά η μπάλα πέρασε άουτ.

Στο 89’ κεφαλιά του Αποστολίδη πάνω από τα δοκάρια.

Στο 90’ αντεπίθεση της Αιανής, ο Σαββούδης πήγε να μπει απειλητικά στην περιοχή αλλά ο Ναθαναηλίδης τον έκοψε σωτήρια.

Το σφύριγμα της λήξης βρήκε τους παίκτες της Αιανής να αποθεώνονται από τους φιλάθλους τους για την υπερπροσπάθεια και την καλή εμφάνιση που σίγουρα δικαιολόγησε την υψηλή θέση της ομάδας στον βαθμολογικό πίνακα.

Η Κοζάνη κρατάει την καλή εμφάνιση της στο δεύτερο ημίχρονο που έσπασε ένα σερί μετρίων γενικά εμφανίσεων στα τελευταία παιχνίδια.

ΚΟΖΑΝΗ: (Κώστας Καπετάνος): Μαργαρίτης, Κ. Τρομπούκης, Μωϋσιάδης, Μπαλίτσας, Ναθαναηλίδης, Τσαγκαλίδης (70’ Τζερεμές), Χατζής (58’ Μανακίτσας), Τραυλός (54’ Χατζηνίκου), Δούμας, Αθανασιάδης (46’ Σέχι), Αποστολίδης.

ΑΛΙΑΚΜΩΝ ΑΙΑΝΗΣ (Γιώργος Τσέπουρας): Πατουλίδης, Κεϊσίδης, Κουρτίδης, Κουσίδης, Κοντός, Μετικάνος, Καλογήρου, Βάσσος, Αροσβίλι (54’ Γκουρτζιούμης), Σαββούδης, Παπαρίζος (25’ λ.τ. Πελέκας, 88’ λ.τ. Βλάχος).

Διαιτητής: Πανυτσίδης

Βοηθοί: Τζιουβάρας, Τζιαμπάσης.

Στις 17 Δεκεμβρίου θα ανοίξει η ψηφιακή πλατφόρμα που αφορά στον καταβολή του κοινωνικού μερίσματος το οποίο θα δοθεί σε 250.000 νοικοκυριά και θα φτάσει τα 700 ευρώ για κάθε δικαιούχο.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι ετοιμάζεται η ίδια με την περσινή πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, κυρίως επειδή είναι απαραίτητη η δήλωση του iban ενώ εκτίμησε ότι  η εφαρμογή θα ανοίξει στις 17 Δεκεμβρίου  με σκοπό να κλείσει στις 26 του μήνα και να καταβληθούν τα χρήματα πριν από τις 31 του μήνα.

Μιλώντας στον Ant1 και απαντώντας σε όσους περίμεναν αλλά δεν πήραν το μέρισμα, ξεκαθάρισε εκ νέου ότι «δεν υπάρχουν επιπλέον χρήματα» και τόνισε ότι υπάρχουν επιδόματα. Όσο αφορά στο γιατί δεν δόθηκαν λιγότερα χρήματα σε περισσότερο κόσμο, είπε ότι «τότε θα μας έλεγαν  ‘δίνετε ψίχουλα’, η συζήτηση δεν τελειώνει ποτέ» και διερωτήθηκε αν «τα 700 ευρώ είναι πολλά για μια πολύτεκνη οικογένεια».

Διαβεβαίωσε, παράλληλα ότι, «ισχύει η διατήρηση της λεγόμενης 13η σύνταξης» και αναφέρθηκε στο δημοσιονομικό χώρο που δημιούργησε το οικονομικό επιτελείο, με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την εμπροσθοβαρή χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, τις φοροαπαλλαγές και τη διάσωση της ΔΕΗ με την καταβολή 200 εκατομμυρίων, ώστε να καταβληθεί το Κοινωνικό Μέρισμα.

Ποιοι θα πάρουν τα 700 ευρώ
Οικογένειες με 4 και άνω τέκνα με φορολογητέο εισόδημα έτους 2019 έως 20 χιλ ευρώ. Αφορά 19.140 νοικοκυριά
Οικογένειες που τουλάχιστον ένας γονέας είναι  μακροχρόνιος άνεργος με ένα εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο εισόδημα εως 15 χιλ. Αφορά και μονογονεϊκές. Συνολικά ωφελούνται 163.778 οικογένειες.
Οικογένειες που και οι 2 γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι με ένα εξαρτώμενο τέκνο και εισόδημα εως 15 χιλ ευρώ. Συνολικά 40.927 οικογένειες
Οικογένειες με μέλη ΑμΕΑ. Αφορά 25.632 οικογένειες»

Τα κριτήρια
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, οι παραπάνω κατηγορίες δικαιούχων θα πρέπει να πληρούν και τα εξής κριτήρια: «Ένας από τους δύο γονείς θα πρέπει να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 10 έτη όπως προκύπτει από την φορολογία εισοδήματος. Και οι δύο γονείς θα πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας. Επίσης το άθροισμα των καταθέσεων του νοικοκυριού αλλά και η τρέχουσα αξία μετοχών να μην υπερβαίνει  τις 20 χιλ. ευρώ».

Καλεσμένοι στην εκπομπή One Talk βρέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης 5 Δεκεμβρίου ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Φωτιάδης και ο συγγραφέας και ακτιβιστής, Ταμέρ Τσιλιγκίρ.

Με αφορμή το αυριανό τριήμερο διεθνές συνέδριο για τη γενοκτονία των Ποντίων, τα εγκαίνια του οποίου θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης και οι υπόλοιπες εκδηλώσεις στο ίδρυμα Νιάρχου οι δύο άντρες εξιστόρησαν τη δική τους οπτική και εμπειρία σχετικά με τη γενοκτονία των Ποντίων αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές της ιστορίας, ενώ παράλληλα ο κ. Τσιλιγκίρ περιέγραψε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οδηγήθηκε στον ακτιβισμό και την ενασχόληση με το συγκεκριμένο θέμα. Ο κ. Τσιλιγκίρ κατάγεται από τη Λιβέρα της Τραπεζούντας, από ελληνική οικογένεια που έχει εξισλαμιστεί.

Από νεαρή ηλικία άρχισε να ασχολείται με τον ακτιβισμό, μέσα από τον οποίο βίωσε πολλές και διαφορετικές εμπειρίες, από φυλακίσεις έως διωγμούς. Ο λόγος που ασχολήθηκε με τον Πόντο και την έρευνα γύρω από αυτόν, ήταν ότι ενώ στο σπίτι του μιλούσαν τα ποντιακά, κανείς δεν του εξηγούσε από πού προέρχονται και ποια είναι η ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτά. Μέσα από την έρευνά του κατέληξε στη συγγραφή του βιβλίου «Η αλήθεια για τον Πόντο», το οποίο είναι απαγορευμένο στην Τουρκία και περιέχει μυστικές συνομιλίες μέσα στην τουρκική εθνοσυνέλευση και το πώς έγινε η γενοκτονία στον Πόντο. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ντοκουμέντο για τη γενοκτονία. Για την έρευνά του ήρθε σε επαφή με τον κ. Φωτιάδη, ο οποίος του εξασφάλισε υλικό που αφορούσε το παρελθόν και για το οποίο δεν υπήρχαν προσβάσιμες πηγές.

Ο κ. Τσιλιγκίρ μοιράστηκε άγνωστες πτυχές της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το 1461, οπότε και οι Τούρκοι μπήκαν στην Τραπεζούντα έως και σήμερα. Εξήγησε πώς έγινε η πληθυσμιακή μεταβολή στον Πόντο και εξισλαμίστηκε εξολοκλήρου η περιοχή. Σύμφωνα με τον κ. Τσιλιγκίρ, η γενοκτονία έγινε σε τρεις φάσεις με πρώτη τη θανάτωση 353.000 ανθρώπων και δεύτερη την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ ορθόδοξων και μουσουλμάνων. Στην τρίτη φάση βρίσκεται ο εκτουρκισμός αυτών που έμειναν πίσω, ενώ συνεχίστηκαν και οι διωγμοί και οι προδοσίες από τους ίδιους τους κατοίκους.

Σήμερα, σε πάνω από 300 χωριά μιλάνε ποντιακά, ενώ σύμφωνα με τον κ. Φωτιάδη μετά τη δεκαετία του ’90, όπου υπήρχε επιδερμική δημοκρατία, η νεολαία τραγουδά ποντιακά τραγούδια με το τραγούδι να λειτουργεί ως μέσο διάδοσης της γλώσσας. Στη συνέχεια οι δύο άντρες, μίλησαν για τις συνθήκες που επικρατούν την Τουρκία αναφορικά με τα βιβλία και πώς αυτά αντιμετωπίζονται όταν εκφράζουν πεποιθήσεις διαφορετικές από το κατεστημένο (καθεστώς και αντιπολίτευση). Τα βιβλία είτε καίγονται είτε απαγορεύονται οι πωλήσεις και οι διακινήσεις τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το βιβλίο του κ. Φωτιάδη που αφορά στη γενοκτονία των Ποντίων. Ακόμα, σύμφωνα με τον κ. Φωτιάδη, έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την καυεύθυνση της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων διεθνώς. «Άγνωστες σελίδες της ιστορίας είναι καιρός να τις φέρουμε στο φως», είπε χαρακτηριστικά. Κλείνοντας ο κ. Τσιλιγκίρ τόνισε πως «όσο τα εγκλήματα δεν τιμωρούνται επαναλαμβάνονται».
Πηγή: Ολύμπιο Βήμα http://olympiobima.gr/i-genoktonia-ton-pontion-mesa-apo-ta-matia-kai-tin-pena-ton-k-fotiadi-kai-t-tsiligkir

Ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται να επικρατήσουν στην Ελλάδα με την είσοδο του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι ερασιτέχνες μετεωρολόγοι.

Σύμφωνα με τα παραδοσιακά Μερομήνια, το σκηνικό του καιρού αναμένεται να αλλάξει άρδην και μάλιστα από τις επόμενες ημέρες.

Ο κ. Βογιατζής εξετάζοντας συστηματικά κάποια φυσικά φαινόμενα ή «σημάδια» στον ουρανό, μπορεί να μαντέψει ή να «δει» τα μερομήνια, δηλαδή ν’ αποκωδικοποιήσει τον καιρό ολόκληρου του επόμενου έτους, αρχής γενομένης από την εμφάνιση του ένατου φεγγαριού μέχρι και το χάσιμο του επόμενου ογδόου (μετρώντας πάντα τα φεγγάρια από την αρχή του εκάστοτε έτους).

Οι αποκλίσεις που υπάρχουν τόσο στα παρατηρούμενα σημάδια, όσο και στις ημέρες κατά τις οποίες γίνονται οι παρατηρήσεις, μπορούν να δικαιολογηθούν από τις διάφορες, εδαφολογικές και τις κλιματολογικές συνθήκες του κάθε τόπου.

Το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου προβλέπεται κακοκαιρία με χιόνια, ενώ ο καιρός βελτιώνεται από 10 μέχρι 23 του μήνα. Από παραμονή Χριστουγέννων και μέχρι την Πρωτοχρονιά του 2020 ο κ. Βογιατζής προβλέπει χιονιά, με πτώση θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις σε όλη τη χώρα, κυρίως 27-31 Δεκεμβρίου.

Και ο νέος χρόνος προβλέπει πως θα μπει με χιόνια, ωστόσο από τις 4 μέχρι τις 26 Ιανουαρίου θα είναι βελτιωμένος και θα έχουμε αλκυονίδες ημέρες. Ο χειμώνας θα επιστρέψει από τις 26 Ιανουαρίου και μέχρι 3 Φεβρουαρίου. Από 4-10 Φεβρουαρίου προβλέπεται άστατος καιρός, από 11-24 ήπιος, ενώ χιονιάς και τσουχτερό κρύο προβλέπεται για το διάστημα από 25 Φεβρουαρίου μέχρι 3 Μαρτίου. Τον Μάρτιο 3-10 ο καιρός θα είναι άστατος και ίσως έχουμε και χιόνια, 11-25 βελτιώνεται και 25-31 θα είναι βροχερός με ισχυρούς ανέμους.

Τον Απρίλιο 1-15 ο καιρός θα είναι καλός, 16-18 αναμένονται βροχές, ενώ 25-30 αναμένονται πάλι βροχές και ισχυροί άνεμοι. Τον Μάιο προβλέπεται σχετικά καλός καιρός, χωρίς να λείπουν και οι βροχές, ενώ ο Ιούνιος θα είναι επίσης καλός μέχρι τις 10 του μήνα. Από 10-20 θα είναι άστατος και 21-27 ίσως βροχερός και με ισχυρούς ανέμους. Από 28 μέχρι 30 θα είναι ζεστός. Τον Ιούλιο 1-7 προβλέπεται άστατος καιρός με βροχές και ανέμους, 8-13 ήπιος, 14-21 ίσως βροχερός με ανέμους, 21-27 ζεστός, 28-31 άστατος. Τέλος ο Αύγουστος του 2020 προβλέπεται κατά τον κ. Βογιατζή ζεστός 1-13 του μήνα.

Σελίδα 1 από 488
Image
Image

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ
THARROSLOGO
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ