Tharos

Tharos

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι τα περιοριστικά μέτρα παρατείνονται μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, στις 6 το πρωί.

Με τη χρήση  μη επανδρωμένων ιπτάμενων οχημάτων (drone) πραγματοποιήθηκε τους  μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο η παρατήρηση της καλλιέργειας Κρόκου, στο  πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Παρακολούθηση καλλιέργειας κρόκου Κοζάνης με Mη επανδρωμένα Ιπτάμενα Οχήματα, Drone Innovation in saffron Agriculture Surveillance» (DIAS) το οποίο χρηματοδοτείται από την δράση ΕΡΕΥΝΩ- ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ- ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ.

Πραγματοποιήθηκαν πολλαπλές πτήσεις στις περιοχές ΣΑΜΝΙΑ, ΠΑΝΤΖΙΑΒΑ, ΓΥΑΛΟΧΩΜΑ και ΑΥΛΑΓΑΣ για την συλλογή αεροφωτογραφιών και την παρακολούθηση περιβαλλοντικών παραμέτρων όπως η ηλιακή ακτινοβολία και η υγρασία. Δύο τετρακόπτερα μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα και ένα ακόμη τύπου Xbee, σταθερών πτερυγίων, χρησιμοποιήθηκαν για τις προγραμματισμένες πτήσεις με στόχο την χαρτογράφηση των καλλιεργειών, την παρακολούθηση της ανάπτυξής τους αλλά και την πρόβλεψη καλλιεργητικών κινδύνων.

Οι συλλεγόμενες εικόνες από πολυφασματικές κάμερες, κάμερες ορατού φωτός αλλά και θερμικής απεικόνισης θα αναλυθούν περεταίρω με στόχο την εξαγωγή χρήσιμων πληροφοριών για την μορφολογία του εδάφους, την παρουσία αγριόχορτων και σε μια πρώτη εκτίμηση σχετικά με την αποδοτικότητα και την γενικότερη σύσταση του εδάφους στην κάθε καλλιέργεια.

Η καλλιέργεια του Κρόκου αποτελεί αντικείμενο ιδιαίτερης σημασίας για τη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού δραστηριοποιείται στο χώρο και λόγω της περιορισμένης γεωγραφικής κατανομής των καλλιεργειών, της ξεχωριστής μεθοδολογίας εμφύτευσης των σπόρων, αλλά και των μοναδικών παραγωγικών κινδύνων που αντιμετωπίζει απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

Η πρόταση DIAS υιοθετεί τεχνικές Αγροκαλλιέργειας Ακριβείας (Precision Agriculture για να βοηθήσει τους καλλιεργητές Κρόκου να:

 • βελτιστοποιήσουν τη χρήση των εισροών (σπόροι, λιπάσματα, νερό)

 • να αντιδράσουν πιο γρήγορα σε απειλές (ζιζάνια, παράσιτα, μύκητες, ζώα)

 • να εξοικονομήσουν χρόνο στις μεθόδους που λαμβάνουν χώρα στις καλλιέργειες (πρόοδο της καλλιέργειας, αξιολόγηση τεχνικών προστασίας της)

 • να βελτιώσουν τις τιμές των μεταβλητών που αφορούν την καλλιέργεια σε πραγματικό χρόνο και να υπολογίσουν την απόδοση της.

Στο πρόγραμμα DIAS, το οποίο συντονίζει η Επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας, Ματίνα Μπίμπη, συμμετέχουν ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, η εταιρία ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΕ και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

 

Πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου Κοζάνης όπου συζητήθηκε η κατάσταση που επικρατεί στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης. Παρόντες στη συνεδρίαση τόσο ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κος Τσεβεκίδης, όσο και ο Διοικητικής του Νοσοκομείου κος Γκανάτσιος. Παρά το γεγονός ότι αναδείχθηκαν μια σειρά από προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου, παρά το γεγονός ότι εδώ και οχτώ μήνες δεν λήφθηκαν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε το νοσοκομείο μας να μπορέσει να διαχειριστεί την αναμενόμενη υγειονομική κρίση από το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, παρά το γεγονός ότι οι υπάρχοντες γιατροί και νοσηλευτές υπερβάλουν εαυτούς για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση δεν ακούσαμε για καμιά παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής για την βελτίωση της κατάστασης στο Μαμάτσειο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης, καθώς και για την καλύτερη οργάνωση αντιμετώπισης του δεύτερου κύματος του κορονοϊού. Ανταυτού ο κος Μαλούτας επέλεξε να πετάξει την μπάλα στην κερκίδα, να αποπροσανατολίσει την συζήτηση, να κρύψει τα προβλήματα κάτω από το χαλί και να λειτουργήσει εν τέλει μόνο επικοινωνιακά ανακοινώνοντας πρωτοβουλίες για νέο περιφερειακό νοσοκομείο μέσω της εκπόνησης μιας μελέτης βιωσιμότητας-σκοπιμότητας της οποίας ακόμη και το αποτέλεσμα προαναγγέλθηκε ήδη, απαξιώνοντας πλήρως την τόσο σοβαρή αυτή διαδικασία.

Ένα νέο περιφερειακό Νοσοκομείο για το οποίο, σύμφωνα πάντα με τον κο Μαλούτα, δεν έχει γίνει καμία απολύτως συνεννόηση με την κεντρική κυβέρνηση, με το αρμόδιο υπουργείο, με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με τους υπόλοιπους Δήμους της Περιφέρειας, με το υγειονομικό προσωπικό του τόπου αλλά για το οποίο έχει ήδη βρεθεί ο χώρος, υπάρχουν ιδέες για την χρηματοδότηση (λίγο από Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, λίγο ΕΣΠΑ, γιατί όχι ΣΔΙΤ και υπάρχουν και χορηγοί!!!) και μας λείπει μόνο η κορδέλα για τα εγκαίνια.

Μία εξαγγελία εύπεπτη και πιασάρικη που συνεχίστηκε με συνεντεύξεις του κου Μαλούτα αλλά και τοποθετήσεις των συνοδοιπόρων του στην δημοτική αρχή, μια εξαγγελία όμως που δυστυχώς απαξίωσε τους ειδικούς του χώρου, δημιούργησε τοπικιστικές αντιπαραθέσεις, ξύπνησε αμυντικά αντανακλαστικά, απομόνωσε και περιχαράκωσε τον Δήμο Κοζάνης σε σχέση με τους υπόλοιπους σχετικούς φορείς και εντέλει, πράγμα που απευχόμαστε, ενδεχομένως «έκαψε» μια σημαντικότατη διεκδίκηση του Δήμου Κοζάνης στον βωμό του πρόσκαιρου εντυπωσιασμού και των εσωτερικών ισορροπιών της δημοτικής αρχής.

Ως παράταξη διαχρονικά έχουμε επιλέξει να σταθούμε υπεύθυνα, σοβαρά και τεκμηριωμένα απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως είναι ο υγειονομικός χάρτης της περιοχής, αφουγκραζόμενοι την απόλυτα λογική ευαισθησία και ανησυχία των πολιτών απέναντι στα ζητήματα υγείας. Έχουμε προτείνει την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου, περιφερειακού σχεδίου ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι υφιστάμενες υποδομές με τελικό στόχο την βελτίωση των παροχών υγείας για όλους τους πολίτες αυτού του τόπου.

Μέσα από αυτόν τον σχεδιασμό ενδεχομένως να προκύψει και η ανάγκη για ένα νέο Νοσοκομείο στον Δήμο Κοζάνης και φυσικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είμαστε πρόθυμοι και έτοιμοι να κάνουμε το παν για την υλοποίηση του. Πάντα όμως δεχόμενοι την άποψη των ειδικών του χώρου της υγείας, την περιφερειακή συνείδηση, τον σεβασμό του δημόσιου χρήματος, τον ρόλο του δήμου Κοζάνης ως πρωτεύουσας της Δυτικής Μακεδονίας και την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας.

Με επιστολή μας στις 27/10/2020 προς όλους τους σχετικούς φορείς προτείναμε βραχυχρόνια μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση της πανδημίας βάσει ενός πλάνου συνεργασίας μεταξύ των υφιστάμενων νοσοκομείων της περιοχής μας αλλά και άμεσης στελέχωσης όλων των υποδομών υγείας της περιοχής. Ο κ. Μαλούτας γι αυτήν την πρόταση δήλωσε αναρμόδιος να απαντήσει και να τοποθετηθεί ενώ είναι απολύτως αρμόδιος να εξαγγείλει ένα νέο Περιφερειακό Νοσοκομείο!

Η υγεία του καθένα από εμάς είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αντιμετωπίζεται με όρους μικροπολιτικής και όσοι υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης θα πρέπει αυτό να το γνωρίζουν καλύτερα και να πράττουν ανάλογα, σε κάθε περίπτωση η Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος Να Ζεις» έχει επιλέξει στην μέχρι τώρα πορεία της να προσπαθεί να είναι χρήσιμη για τον τόπο και όχι μόνο αρεστή και έτσι θα συνεχίσει.

Κοζάνη 25-11-2020

Για τη Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις»

 

Υ.Γ. Χρησιμοποιείται συχνά από τον κο Μαλούτα και τους συν αυτώ το επιχείρημα της ηλικίας του Μαμάτσειου το οποίο εγκαινιάστηκε το 1959, στην προσπάθεια «απαξίωσης» του. Δεν θα ισχυριστούμε φυσικά ότι το Μαμάτσειο είναι καινούριο ούτε ότι δεν ασφυκτιά στο σημείο που βρίσκεται απλά και ενημερωτικά όμως θα παραθέσουμε ενδεικτικά τα παρακάτω:

Το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός» χτιστηκε το 1950

Το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γεώργιος Παπανικολάου» το 1948

Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ το 1951

Υπάρχουν φυσικά και νεώτερα αυτών, τα παραπάνω νοσοκομεία όμως συνεχίζουν έκτοτε να επεκτείνονται, να εκσυγχρονίζονται και να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα ελληνικά υγειονομικά δρώμενα γιατί σε ένα Νοσοκομείο αυτό που μετράει πρωτίστως είναι το προσωπικό και ο εξοπλισμός του και στη συνέχεια οι κτιριακές υποδομές.

 

 

 

 

Υπό το συντονισμό του Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτη Σαρηγιαννίδη ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο η εναρκτήρια συνάντηση του Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος H2020-ICT-56-2020 TERMINET: nexT gEneRation sMart INterconnectEd ioT. Στο έργο που χρηματοδοτείται με 8 εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο του προγράμματος Horizon 2020 συμμετέχουν 27 εταίροι από 11 χώρες μεταξύ των οποίων κολοσσοί στο χώρο των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας όπως η Ericsson, η Schneider Electric, η NEC αλλά και κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Σουηδία.

Στην εποχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, η ψηφιοποίηση των υποδομών και των διαδικασιών για την επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και με υψηλή ακρίβεια αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τον επιχειρηματικό κόσμο και το βιομηχανικό περιβάλλον. Το πρόγραμμα TERMINET στοχεύει στον καθορισμό της αρχιτεκτονικής αναφοράς του Διαδικτύου των Πραγμάτων Νέας Γενιάς (Next Generation Internet of Things) και στην ανάπτυξη ανταγωνιστικών υπηρεσιών επεξεργασίας δεδομένων και λήψης αποφάσεων στους τομείς της ευφυούς γεωργίας (smart farming), της εξατομικευμένης υγειονομικής περίθαλψης (personalized healthcare), των έξυπνων πόλεων (smart cities), των ενεργειακά αποδοτικών κτηρίων, της βελτιστοποίησης της εφοδιαστικής αλυσίδας, της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με τη χρήση εικονικού περιβάλλοντος αλλά και της πρόβλεψης/πρόληψης σφαλμάτων στα νέα, ευφυή εργοστάσια. Στα τρία χρόνια υλοποίησης του προγράμματος θα αναπτυχθούν νέας γενιάς συσκευές και το κατάλληλο υποστηρικτικό λογισμικό, τα οποία θα δοκιμαστούν σε έξι πιλοτικά σενάρια χρήσης στη βιομηχανία, την ενέργεια, τα τρόφιμα και την υγεία, δύο εκ των οποίων στην Ελλάδα.

Στο χώρο της ενέργειας, οι δοκιμές θα πραγματοποιηθούν σε έξυπνα κτήρια της Ανδαλουσίας στη Νότια Ισπανία για την ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων που λαμβάνονται από αισθητήρες με σκοπό τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης.

Στην περίπτωση της βιομηχανίας η εφαρμογή των νέων ψηφιακών τεχνολογιών θα αφορά στην πρόβλεψη βλαβών και μείωσης του χρόνου απόκρισης και συντήρησης του βιομηχανικού εξοπλισμού σε έκτακτα περιστατικά. Οι δοκιμές θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στις οποίες χρησιμοποιείται εξοπλισμός των εταιριών -εταίρων του προγράμματος Schneider Electric και Ericsson.

Η εφοδιαστική αλυσίδα γαλακτοκομικών προϊόντων της εταιρίας ΜΕΒΓΑΛ καθώς και μία μονάδα μικτής καλλιέργειας στην Ξάνθη η οποία λειτουργεί με συστήματα έξυπνης γεωργίας (smart farming) για την εποπτεία κτηνοτροφικών μονάδων, θα αποτελέσουν το πεδίο δοκιμαστικής εφαρμογής για το χώρο των τροφίμων.

Στο Karolinska Institutet της Σουηδίας και στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Gemelli της Ιταλίας θα δοκιμαστεί και θα αποτιμηθεί η πλατφόρμα που θα αναπτυχθεί στο έργο για την εφαρμογή της σε εγκαταστάσεις παροχής ιατρικής περίθαλψης και προστασίας προσωπικών δεδομένων ασθενών.

Η ερευνητική ομάδα του κ. Σαρηγιαννίδη, που συντονίζει το TERMINET, θα είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση και τη διενέργεια ανοικτών προσκλήσεων (open calls) για την προσέλκυση καινοτόμων λύσεων από μικρές κοινοπραξίες από όλη την Ευρώπη, καθιστώντας το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ένα Ευρωπαϊκό κέντρο τεχνολογικών εξελίξεων αλλά και κοιτίδα ανταλλαγής ιδεών και καλών πρακτικών στον αναπτυσσόμενο χώρο του νέας γενιάς διαδικτύου των πραγμάτων, τον κυρίαρχο μοχλό της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης.

 

Ένα κερί ευγνωμοσύνης ανάβουμε στη μνήμη του προσφάτως κοιμηθέντος (15-11-2020) μακαριστού Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννου για την συμβολή του στην ανεύρεση των ι. λειψάνων των αγίων Νεομαρτύρων κοριτσιών Κυράννης της Οσσαίας (μαρτύρησε στις 28 Φεβρουαρίου του 1751 μ.Χ.) και Ακυλίνης της Ζαγκλιβερινής (μαρτύρησε στις 17 Σεπτεμβρίου του 1764 μ.Χ.)

Τον Σεπτέμβριο του έτους 2011 ο νέος τότε Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης, θεία βουλήσει, βρίσκει, μετά από 260 χρόνια, το ιερό λείψανο της αγίας Νεομάρτυρος Κυράννας. Και αμέσως μετά τον Φεβρουάριο του 2012, θεία και πάλι βουλήσει, βρίσκει, μετά από 248 χρόνια, το ι. λείψανο της αγίας Νεομάρτυρος Ακυλίνης.

Μας δόθηκε η ευκαιρία, δι’ ευχών του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, με διοργάνωση του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω στο Βελβεντό, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2012, περί τους 120 πιστούς, άνδρες, γυναίκες, μαθητές, φοιτητές από το Βελβεντό, την Αιανή, το Πλατανόρεμα, να επισκεφτούμε την Όσσα και να προσκυνήσουμε τα ιερά λείψανα και τους τάφους των αγίων Νεομαρτύρων 18χρονων κοριτσιών Κυράννης της Οσσαίας (στο Ναό της Αγίας Κυράννας) και Ακυλίνης της Ζαγκλιβερινής (στο Ναό των Ταξιαρχών). Σήμερα το ι. λείψανο της αγίας Ακυλίνης βρίσκεται στη γενέτειρα και τόπο του μαρτυρίου της το Ζαγκλιβέρι της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου.

Στη συνείδησή μας το πρόσωπο του μακαριστού Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννη περιβάλλεται και χαριτώνεται διά παντός πλέον από τα πρόσωπα των δύο αγίων κοριτσιών Νεομαρτύρων Κυράννης της Οσσαίας και Ακυλίνης της Ζαγκλιβερινής.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
23-11-2020

 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την επίσκεψη και τις σημαντικές συμφωνίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα ΗΑΕ, «έριξε τα μούτρα» του και τηλεφώνησε στον εχθρό του Σαουδάραβα βασιλιά Σάλμαν, για αναθέρμανση των σχέσεών τους.

Η δολοφονία του εξόριστου Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι τον Οκτώβρη 2018 ήταν η αφορμή να διαρραγούν οι σχέσεις τους, μετά την ευθεία κατηγορία του Ερντογάν για τον φόνο, εναντίον του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν. Σε αντίποινα η Σαουδική Αραβία απαγόρεψε στους επιχειρηματίες της, την εισαγωγή προϊόντων και αγαθών από την Τουρκία.

Ο Σουνιτικός φονταμενταλισμός με βασικό εκπρόσωπο την Τουρκία, ήταν ο μακροχρόνιος εχθρός στην ιστορία του ισλάμ, με δολοφονίες και ανατροπές Αράβων ηγετών. Οι βασικές αιτίες όμως των πολύ κακών σχέσεων Τουρκίας και ΗΑΕ αφορούν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Η Τουρκία είναι εναντίον του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία και υπέρ της κυβέρνησης Σάρατζ στη Λιβύη, σε αντίθεση με τους Σαουδάραβες αλλά και τα ΗΑΕ που υποστηρίζουν τον βασιλιά Άσαντ και την αντιπολίτευση στη Λιβύη. Αντίθετες και αντικρουόμενες είναι οι απόψεις τους για την Ανατολική Μεσόγειο.

Η απόφαση να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν και το Σουδάν είναι μια μεγάλη έκπληξη, προέκυψε όμως από την συνεχιζόμενη ανασφάλεια που τους προκαλούν Τουρκία και Ιράν. Η Τουρκική σουνιτική επαναστατική ιδεολογία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, με αυτοανακηρυσσόμενο ηγέτη τον Ταγίπ Ερντογάν, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή. Προηγούμενο παράδειγμα είναι η Αίγυπτος. Πήρε την εξουσία ο Μοχάμεντ Μορσι το 2012-13 και ο καθένας μπορεί να καταλάβει τι θα συνέβαινε σήμερα με συμμάχους τους Μόρσι & Σάρατζ στη Βόρεια Αφρική (Αίγυπτο-Λιβύη), όπως επίσης και με μια ενδεχόμενη συμφωνία για ΑΟΖ ανάμεσα σε Ερντογάν-Μόρσι (Τουρκία-Αίγυπτο) και για τον ελληνισμό. Από την άλλη το Ιράν είναι ένας μόνιμος εχθρός των κρατών του Περσικού Κόλπου, που προωθεί την σιιτική επαναστατική ιδεολογία.

Μέσα σ’ αυτό το πολιτικό κλίμα πραγματοποιήθηκε πριν από μια εβδομάδα η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στα ΗΑΕ. Από τις συμφωνίες που υπογράφτηκαν στα θέματα της πολιτικής συνεργασίας, του πολιτισμού, της διεθνούς ανθρωπιστικής ανάπτυξης, του εμπορίου των επενδύσεων και του τουρισμού, της ενέργειας των τροφίμων και της γεωργίας, των ψηφιακών & κυβερνητικών υπηρεσιών και κυρίως σε θέματα της ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ των δυο χωρών, μοιάζει να είναι πολύ σημαντική.

Συγκεκριμένα η πρωτοποριακή ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής που υπέγραψαν ο ΥΠ.ΕΞ. Νίκος Δένδιας και ο ΥΠ.ΕΞ των ΗΑΕ Αμπτουλάχ Μπιν Ζαγιετ Αλ Ναγιάν στο Αμπού Ντάμπι στις 18/11/2020 δεσμεύει τα δυο κράτη να συμβάλλουν στην άμυνα και την διατήρηση της ασφάλειας, της κυριαρχίας, της ενότητας, της προστασίας και της εδαφικής ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ελλάδας αντιστοίχως, στο βαθμό του εφικτού και όπου είναι πρακτικά δυνατό. Για την υλοποίηση της συμφωνίας προβλέπεται η σύσταση Ανώτατης Κοινής Επιτροπής μεταξύ των δυο χωρών και θεσμοθετούνται τακτικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.

Οι Ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια βελτίωσαν αισθητά τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, χωρίς να τις επιδεινώσουν με τα Αραβικά κράτη. Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, δίνεται η μεγάλη ευκαιρία να αναπτύξουμε και να επεκτείνουμε τις πατροπαράδοτες σχέσεις μας με το Αραβικό κόσμο, τώρα που ο εχθρός είναι κοινός και το κράτος του Ισραήλ δεν είναι εμπόδιο αλλά σύμμαχος!!!

 

 

 

 

Το μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Μέριμνας & Ανάπτυξης κ. Τοπαλίδη Ηλία

Η βία κατά των γυναικών είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα που μας αφορά όλους. Δεν κάνει διακρίσεις ως προς την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο ή την οικονομική κατάσταση του θύτη και του θύματος, ενώ μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή της λεκτικής, ψυχολογικής, σωματικής ή σεξουαλικής βίας.

 • 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της

 • 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού

 • 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας

Στοιχεία από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων 

Τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, η 25η Νοεμβρίου συμπίπτει με την παραμονή μας στο σπίτι. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μένουμε στο σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι σημαίνει μένουμε ασφαλείς σε ένα ήρεμο και σταθερό περιβάλλον και δεν ανεχόμαστε καμία μορφή βίας από όπου κι αν αυτή προέρχεται.

Η εικοσιτετράωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 είναι µια υπηρεσία εθνικής εµβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύµατα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άµεσα µε ένα φορέα αντιµετώπισης της έµφυλης βίας.

Επιπλέον, το Συμβουλευτικό Κέντρο Κοζάνης εντάσσεται στις υποστηρικτικές δομές του Δικτύου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και παρέχει δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης σε γυναίκες θύματα βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων από εξειδικευμένο προσωπικό (σύμβουλο υποδοχής, ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό, νομικό). Τηλέφωνο επικοινωνίας: 24610 49672

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Αντιπεριφέρεια Κοινωνικής Ανάπτυξης και Μέριμνας

 

 

 

 

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), ως εταίροι του έργου finMED «Boosting the financing of innovation for green growth sectors through innovative clusters services in the MED area», και στο πλαίσιο υλοποίησης των δράσεων του έργου, θα υλοποιήσουν τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020, ώρα 10:00, διαδικτυακή συνάντηση Business2Finance με τη συμμετοχή Φορέων Χρηματοδότησης και Υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο στόχος της συνάντησης Business2Finance είναι να φέρει σε επαφή τις συμμετέχουσες Επιχειρήσεις με δυνητικούς φορείς χρηματοδότησης και υποστήριξης της επιχειρηματικότητας έτσι ώστε να επιτευχθεί αντιστοίχιση των οικονομικών αναγκών των ΜΜΕ/εταιρειών και των απαιτήσεων των χρηματοδοτών.

Στην συνάντηση θα απευθύνουν χαιρετισμό οι κύριοι, Κασαπίδης Γεώργιος, περιφερειάρχης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Μαυροματίδης Δημήτριος, διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας. Στις εργασίες της συνάντησης θα μετέχουν οι αντιπεριφερειάρχες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, κος Λυσσαρίδης Νικόλαος, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης με ομιλία για την «Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία Επιχειρήσεων στη Δυτική Μακεδονία» και κος Βαβλιάρας Γεώργιος, Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, με ομιλία σχετικά με τις «Προοπτικές Ανάπτυξης της Επιχειρηματικότητας στη Δυτική Μακεδονία».

Οι φορείς χρηματοδότησης και υποστήριξης της επιχειρηματικότητας που θα συμμετέχουν στο Business2Finance είναι οι:

 • ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ,
 • ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ,
 • ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΚΕΠΑ),
 • OK! Thess
 • ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΑΞΗ
 • Ελληνικός κόμβος του EIT Climate-KIC

Η συνάντηση Business2Finance θα κλείσει με τη διεξαγωγή διμερών συναντήσεων μεταξύ των φορέων χρηματοδότησης και υποστήριξης της επιχειρηματικότητας και των συμμετεχουσών επιχειρήσεων.

Δηλώσεις Συμμετοχής: https://forms.gle/UyYhJAadpRFBSVok7

Παρακολουθήστε τη Συνάντηση εδώ: https://zoom.us/j/98787921539?pwd=UkZxTVBPUGJaMjhaWFROYTNkTkQrdz0

 

Περισσότερες πληροφορίες

 

Βαλάντης Kετικίδης

 

Επιστημονικός Συνεργάτης, Msc Χημικός Μηχανικός

Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) /

Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ)

Τ: 24630 55300 (Εσωτ. 0203)

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

 

Ιωάννα Μακρή

 

Project Manager finMED

Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας

T: 24613 50985

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Website: https://finmed.interreg-med.eu

 

@finMEDProject

Finmed Project

finMED Project

Περιγραφή του έργου

Το εταιρικό σχήμα του έργου finMED, αποτελούμενο από 15 εταίρους, συμπεριλαμβανομένων περιφερειών, ομάδων και οργανισμών υποστήριξης επιχειρήσεων, παρόχων γνώσεων και αναπτυξιακών οργανισμών, από 9 διαφορετικές χώρες, ενώνει τις δυνάμεις του για τη βελτίωση της γνώσης και την παροχή μέσων τόσο σε δημόσιους όσο και σε ιδιωτικούς φορείς, με στόχο τη βελτιωμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Το έργο finMED είναι το μοναδικό ολοκληρωμένο έργο (Integrated Project) που ανήκει στην Κοινότητα της Πράσινης Ανάπτυξης του Προγράμματος MED, το οποίο θα μελετήσει, θα δοκιμάσει, θα μεταφέρει και θα αξιοποιήσει συγκεκριμένες λύσεις για τη διατήρηση της χρηματοδότησης της καινοτομίας στους πράσινους τομείς. Ενσωματώνει τις προσπάθειες, τις πρακτικές και τις δράσεις μεταξύ διαφορετικών φορέων, ενισχύοντας την ιδέα ότι η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί μια επικερδή βιώσιμη στρατηγική για το μέλλον των πολιτών, του ιδιωτικού τομέα, των επενδυτών και των χρηματοδοτών και πρέπει να διατηρηθεί με κατάλληλες χρηματοδοτικές πρακτικές.

Το έργο έχει διάρκεια 48 μηνών (Φεβρουάριος 2018 - Ιανουάριος 2022) και συνολικό προϋπολογισμό 4,3 εκατ. ευρώ.

Το έργο finMED στοχεύει στην ενίσχυση της χρηματοδότησης της καινοτομίας σε τομείς πράσινης ανάπτυξης μέσω της βελτιωμένης εφαρμογής πολιτικών και στρατηγικών και της εισαγωγής καινοτόμων υπηρεσιών Συνεργατικών Σχηματισμών (Clusters) και παρέχει συγκεκριμένα αποτελέσματα σε τρία πεδία:

 1. ανάπτυξη δημόσιων πολιτικών, αναπτύσσοντας και υιοθετώντας νέες έννοιες, αρχές και πρακτικές για τη χρηματοδότηση στρατηγικών πράσινης ανάπτυξης

 2. καινοτομία και επιχειρηματικό περιβάλλον, βελτιώνοντας την αλληλεπίδραση και τη συνεργασία (σε περιφερειακό και διακρατικό επίπεδο) μεταξύ των εμπλεκόμενων ενδιαφερομένων φορέων (stakeholders) και γεφυρώνοντας το κενό μεταξύ επιχειρήσεων και χρηματοδοτών

 3. δυνατότητες πράσινων τομέων, ενθαρρύνοντας και υποστηρίζοντας ενεργά την προσαρμοστικότητά τους στις πιο απρόσκοπτες χρηματοδοτικές προκλήσεις

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου finMED σχεδιάστηκε το Εργαλείο finMED, το οποίο παίζει το ρόλο ενός Συστήματος Υποστήριξης Αποφάσεων, προκειμένου να βοηθήσει Συνεργατικούς Σχηματισμούς/Οργανισμούς Υποστήριξης Επιχειρήσεων να προσφέρουν βοήθεια στις ΜΜΕ που σχεδιάζουν ή έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνα για καινοτόμες λύσεις στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης. Στόχος του, η εξεύρεση των απαραίτητων πόρων και κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση της έρευνας των ΜΜΕ.

 

Συνελήφθη την Τετάρτη 25-11-2020 τις μεσημβρινές ώρες σε περιοχή της Κοζάνης, από αστυνομικούς του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Εορδαίας, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ομάδας Ελέγχου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) του Τμήματος Τροχαίας Κοζάνης, 45χρονος αλλοδαπός, για παράνομη μεταφορά πέντε (5) αλλοδαπών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων αστυνομικών ελέγχων για τον εντοπισμό ατόμων που δραστηριοποιούνται στην παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, εντοπίστηκε από τους προαναφερόμενους αστυνομικούς Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο με οδηγό τον 45χρονο, ο οποίος δε συμμορφώθηκε σε σήμα στάσης των αστυνομικών, αλλά ανέπτυξε ταχύτητα για να αποφύγει τον έλεγχο. Μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, ακινητοποιήθηκε το ανωτέρω όχημα και συνελήφθη ο ανωτέρω.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο 45χρονος, ο οποίος στερούταν άδειας ικανότητας οδήγησης, μετέφερε παράνομα, έναντι χρηματικής αμοιβής, πέντε (5) αλλοδαπούς, ηλικίας από 20 έως 48 ετών, οι οποίοι είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα και στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων.

Κατασχέθηκαν, το ανωτέρω Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά, το χρηματικό ποσό των -280- ευρώ, -1- κινητό τηλέφωνο και -1- κάρτα sim.

Προανάκριση για την υπόθεση ενεργεί το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Εορδαίας, ενώ ο 45χρονος με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κοζάνης.

 

 

Η Δ.Ε.Υ.Α. Κοζάνης πληροφορεί τους κατοίκους της Κοζάνης, που διαμένουν ή ασκούν επαγγελματικές δραστηριότητες στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς ΠΑΥΛΟΥ ΧΑΡΙΣΗ -ΜΥΚΗΝΩΝ -ΣΑΓΓΑΡΙΟΥ -ΔΑΒΑΚΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΩΤΙΟΥ και ΣΑΜΑΡΙΝΑΣ, ότι προκειμένου να αποκατασταθεί διαρροή που παρουσιάστηκε στο δίκτυο ύδρευσης θα υπάρξει αρρυθμία και ολιγόωρη διακοπή υδροδότησης σήμερα Πέμπτη 26/11/2029 από τις 09.00 έως τις 15:00.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σελίδα 1 από 735
Image
Image

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ
THARROSLOGO
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ