Εξαμηνιαίο μνημόσυνο, την ημέρα της γιορτής του, για τον αρχιμανδρίτη Αυγουστίνο Μύρου

ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟΓΡΑΤΣΑΝΟ

Εξαμηνιαίο μνημόσυνο, την ημέρα της γιορτής του, για τον αρχιμανδρίτη Αυγουστίνο Μύρου  

 Του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

 

 Εξαμηνιαίο ιερό μνημόσυνο τελέσαμε (15-6-2021), με τήρηση του υγειονομικού πρωτόκολλου, την ημέρα της γιορτής του (μνήμη του αγίου Αυγουστίνου επισκόπου Ιππώνος, 430 μ.Χ.) για τον αρχιμανδρίτη Αυγουστίνο Μύρου, ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης και Ηγουμενεύοντα της Ιεράς Μονής Αγίου Νεκταρίου Παλαιογρατσάνου, στον Ιερό Ναό της Παναγίας Παλαιογρατσάνου.

 Στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο αρχιμ. Χριστοφόρος Αγγελόπουλος, πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο, και συλλειτούργησαν οι πατέρες: αρχιμ. Νικάνωρ Μαλιούρας εφημέριος Λιβαδερού και ο πρωτοπ. Θεοφύλακτος Δαλαγεώργος εφημέριος Πολύρραχου. Στο Ιερό παρέστη ο πρωτοπ. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας εφημέριος Αγίου Διονυσίου Βελβεντού και αρχιερατικός της Α.Π.Β.

 Έψαλε, δυνατά εν χορώ, καλλίφωνα και ευχάριστα τους ύμνους, στον Όρθρο και στη Θεία Λειτουργία (στο δεξιό και αριστερό αναλόγιο) πολυμελής χορός ψαλτών (Βασίλειος Τσάμος, Ιωάννης Μαστρογιαννόπουλος, Πέτρος Νάτσης, Αθανάσιος Τζιούτζιος, Χρήστος Δαλαγιώργος) από τα αναλόγια των Ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεως.

 Το κήρυγμα του π. Χριστοφόρου συνιστούσε (ήταν) μια ευχαριστιακή ενότητα και βεβαιότητά της εν Χριστώ, μεταξύ όλων των πιστών (ζώντων και κεκοιμημένων, ‘’είτε ζώμεν είτε αποθνήσκομεν του Κυρίου εσμέν’’, όπως χαρακτηριστικά είπε ) στο πρόσωπο του αναστημένου Ιησού Χριστού, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του π. Αυγουστίνου και στα χαρακτηριστικά της, με αδελφική αγάπη. Είπε: ‘’Κάθε χρόνο ερχόμασταν αυτήν την ημέρα στο Μοναστήρι και κάναμε ιερή Αγρυπνία τιμώντας τα ονομαστήρια του π. Αυγουστίνου Μύρου. Φέτος, έτσι το θέλησε ο αναστάς Κύριός μας Ιησούς Χριστός, στον οποίο πάντοτε έκανε υπακοή ο π. Αυγουστίνος, ήρθαμε να τελέσουμε με τη Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο του αδελφού και συλλειτουργού μας πατρός’’, είπε ο π. Χριστοφόρος.

 Η ιερή Ακολουθία έληξε με το Τρισάγιο, που τελέσαμε επί του τάφου στον αύλειο χώρο του Μοναστηριού.

 Από την Ιερά Μονή, ο διακονητής Κωνσταντίνος Ουζουνίδης, μας έδωσε ένα όμορφο επτασέλιδο βιβλιαράκι με τίτλο: ‘’Γιατί και πώς να αγαπήσουμε τον Θεό, κατά τον άγιο Χρυσόστομο’’ (Έκδοση: Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου Παλαιογρατσάνου).

 Ακολούθησε το κέρασμα και ο καθιερωμένος καφές του μοναστηριού.

 Τα μοναστήρια (παλαιά στελεχωμένα ή εγκαταλειμμένα και όσα νεώτερα) με πρώτο αυτό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη – ‘’το μέγα Μοναστήρι’’, στα οποία εξέχουσα θέση κατέχει η Παναγία, είναι οι ασάλευτοι πύργοι της Εκκλησίας.  

 

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

16-6-2021

ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ