Tharos

Tharos

Η ΑΜΚΕ «Ενεργοί Μπαμπάδες για τα δικαιώματα του παιδιού» συμμετέχοντας ενεργά στον δημόσιο διάλογο για την μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου, διοργανώνει LIVE WEBINAR την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021 στο κανάλι της στο Youtube και την σελίδα στο FΑCEBOOK, με θέμα την εμπειρία πέντε γυναικών – μητέρων σχετικά με το ποιο είναι το αληθινό συμφέρον του παιδιού σε περίπτωση διαζυγίου.

Συντονίζει η Κλινική Ψυχολόγος κα Αριστονίκη  Θεοδοσίου – Τρυφωνίδου.

 

 

 

Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και του ολικού παγετού που επικρατούν στη Δυτική Μακεδονία, με απόφαση των δημάρχων των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών, τα νηπιαγωγεία, δημοτικά και σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής τη Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, θα παραμείνουν κλειστά.

Επίσης, θα παραμείνουν κλειστοί οι παιδικοί σταθμοί, ενώ θα λειτουργήσει κανονικά το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας που εδρεύει στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Φελλίου Γρεβενών και τα σχολεία στον δήμο Πρέσπας που θα λειτουργήσουν δύο ώρες αργότερα από την κανονική έναρξη.

www.protothema.gr

 

ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΟΤΙ ΧΡΗΜΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΘΕΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ 5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 

Την πρόθεση του να βοηθήσει στο μέτρο που μπορεί η Περιφερειακή αρχή τον εμπορικό κόσμο, και γενικά όσους έχουν πληγεί από τον κορονοϊο, εξέφρασε μιλώντας στο “Θ”, ο Aντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Βαβλιάρας.

Ο επιχειρηματικός κόσμος της περιοχής αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται σκληρά τόνισε συμπληρώνοντας: Οι παρεμβάσεις μας ως περιφερειακή αρχή προς το κέντρο, είναι συνεχόμενες. Δεν το λέμε- δεν το φωνάζουμε. Προσπαθούμε ότι χρήματα μπορούμε να πάρουμε από την κεντρική εξουσία, να τα διαθέσουμε στην τοπική αγορά”, τόνισε. Ο κ. Βαβλιάρας, ακόμη ανέφερε πως “κάποιες επιχείρησες δυστυχώς δεν μπορούν να πληρώσουν τις επιταγές τους , ενώ δεν έχουν πλέον τα προς το ζην.…’.

Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο τα 5 εκ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Μακεδονία 2014-2020 για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της Περιφέρειας που επλήγησαν από τον COVID-19. Πρόκειται για Επιχορήγηση κεφαλαίου κίνησης που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας δίνεται στο πλαίσιο της Πρόσκλησης «Στήριξη Ρευστότητας σε Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Δυτική Μακεδονία» που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Κασαπίδης, συνολικού προϋπολογισμού 5 εκ ευρώ, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και Εθνικούς Πόρους, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας του ΕΣΠΑ 2014-2020 και συγκεκριμένα του Άξονα 3 «Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

“Η νέα αυτή Πρόσκληση στοχεύει στην ενίσχυση των επιχειρήσεων της Περιφέρειας που, λόγω του χαμηλού ποσού των ετήσιων εξόδων τους για το 2019, δεν μπόρεσαν να επωφεληθούν από την επιχορήγηση κεφαλαίου κίνησης που προηγήθηκε με την Πρόσκληση ύψους 40 εκ. ευρώ και να παράσχει δημόσια στήριξη, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι στην αγορά θα υπάρξει επαρκής ρευστότητα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της νόσου Covid-19 και να υποστηριχθεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων”. Δήλωσε ο κ. Βαβλιάρας.

Το χρονικό διάστημα υποβολής των προτάσεων ορίστηκε από 27/01/2021 έως και 03/03/2021 και ώρα 15:00. Οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis).

Για περαιτέρω πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Κεντρικό Γραφείο Πληροφόρησης του ΕΦΕΠΑΕ (ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ ΑΜΚΕ), Οικισμός Λήδα-Μαρία, Κτήριο Ερμής (1ος όροφος), 6ο χλμ. Χαριλάου-Θέρμης, 57001 Θέρμη Θεσσαλονίκης και στο τηλέφωνο 2310-480000 ή στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο www.kepa-anem.gr (στην επιλογή “Στείλε το ερώτημά σου”), όπως και στο γραφείο πληροφόρησης της ΑΝΚΟ Α.Ε. (Φον Καραγιάννη 1-3, Κοζάνη, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τηλ. 24610-24022, www.anko.gr).

Θανάσης Τεγος

 

Σε Διαδικτυακή Ημερίδα με τίτλο «Προς μία φιλική, ευέλικτη και προσβάσιμη Περιφέρεια για τα Άτομα με Αναπηρία υπό το πρίσμα της Νέας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής 2021-2030 και του Ελληνικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αναπηρία» θα μιλήσει ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία Ιωάννης Βαρδακαστάνης, την Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021, στις 17:00. Η ημερίδα θα μεταδοθεί ζωντανά στο κανάλι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο Youtube.

Από την ΕΣΑμεΑ θα συμμετέχει επίσης ο πρόεδρος της Π.Ο.Α.μεΑ. Δυτικής Μακεδονίας Βασίλης Κούτσιανος. Θα μιλήσουν επίσης οι: Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ευρωβουλευτής, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της φτώχειας Γιώργος Σταμάτης, ο Δρ. Μάριος Πολίτης, καθηγητής Νευρολογίας, ο παραολυμπιονίκης Ανδρέας Κατσαρός, ενώ θα συντονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Νικόλαος Λυσσαρίδης. 

Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli είχε διαδικτυακή συνάντηση ο πρόεδρος του EDF και της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, για να συζητήσει τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην εξασφάλιση της προστασίας και προώθησης των δικαιωμάτων των 100 εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών με αναπηρία, την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου. Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης οι προτεραιότητες του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος, όπως ο αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 και η επικείμενη Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Ο πρόεδρος Sassoli και ο πρόεδρος του EDF μίλησαν για την επερχόμενη Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, όπου ο κ. Sassoli τόνισε τη δέσμευσή του να πραγματοποιηθεί συνάντηση με το EDF και τα μέλη των σχετικών κοινοβουλευτικών επιτροπών, μόλις κυκλοφορήσει αυτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ο πρόεδρος του EDF αποδέχθηκε την πρόσκληση. Η αντιπροσωπεία του Φόρουμ δήλωσε ότι πιστεύει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να εκπληρώνει τους στόχους της Στρατηγικής.

«Σας χρειαζόμαστε. Πρέπει να αυξηθεί η ικανότητα των θεσμικών οργάνων να αντιδρούν. Όλες οι πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρέπει να περιλαμβάνουν την προσέγγιση των δικαιωμάτων ατόμων με αναπηρία. Πρέπει να είμαστε οι πρωταθλητές σε αυτόν τον τομέα για να οδηγήσουμε την πρόοδο», δήλωσε ο  πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τόνισε επίσης τη σημασία της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (UN CRPD) στην ΕΕ τα τελευταία δέκα χρόνια, και επανέλαβε τη δέσμευση του Ευρωκοινοβουλίου να προστατεύει τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στο κοινοβουλευτικό έργο της . Για τη 10η επέτειο της επικύρωσης της Σύμβασης που θα γιορταστεί στις 22 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος Sassoli τη θεωρεί θεμελιώδη και θα προχωρήσει σε μια δημόσια δήλωση ελπίζοντας ότι το μήνυμά του θα ακολουθήσουν και οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων.

Στο ίδιο πνεύμα, το Φόρουμ ζήτησε από τον πρόεδρο Sassoli να ενισχύσει τον ρόλο του Κοινοβουλίου στην ενσωμάτωση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία σε όλους τους διαφορετικούς τομείς πολιτικής. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το EDF, τα μέλη του, και η Διακομματική Ομάδα Αναπηρίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν εκφράσει σε πολλές περιπτώσεις την ανάγκη δημιουργίας ενός σημείου εστίασης για την αναπηρία, το οποίο θα μπορούσε να λάβει τη μορφή επιτροπής, όπως και σε άλλα εθνικά κοινοβούλια, όπως στην Ελλάδα ,  στην Ιρλανδία ή  στην Ισπανία.

Ο Πρόεδρος του EDF τόνισε τον δραματικό αντίκτυπο που προκαλεί η πανδημία COVID-19 στα άτομα με αναπηρία, στις οικογένειές τους και στα δίκτυα υποστήριξής τους. Ο Πρόεδρος Sassoli συμφώνησε ότι δεν έχουν όλοι επηρεαστεί εξίσου από την πανδημία.

«Λόγω της κρίσης της πανδημίας COVID-19, παρατηρούμε πάρα πολλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον των ατόμων με αναπηρία, που έχουν μέχρι και  θανατηφόρες συνέπειες. Αυτά δεν πρέπει να ξεχαστούν. Το Κοινοβούλιο της ΕΕ, ως ο πραγματικά αντιπροσωπευτικός θεσμός των ευρωπαίων πολιτών, πρέπει να ερευνήσει τα γεγονότα διεξοδικά και να αποτρέψει αυτό να ξανασυμβεί», δήλωσε ο πρόεδρος του Φόρουμ. Σχετικά με την πρόταση σύστασης κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση αυτών των υποθέσεων, ο πρόεδρος Sassoli δεσμεύτηκε να το εξετάσει.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογράμμισε τη σημασία της φωνής των ατόμων με αναπηρία στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προέτρεψε επίσης το EDF να συμμετάσχει ακόμη περισσότερο σε διάλογο με την Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων (AFCO) για να διασφαλιστεί το δικαίωμα ψήφου όλων των ατόμων με αναπηρία.

Τέλος, ο κ. Βαρδακαστάνης ζήτησε επίσης την πολιτική υποστήριξη του κ. Sassoli ώστε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να φιλοξενήσει το 5ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ατόμων με Αναπηρία, όταν το επιτρέψει η κατάσταση στην ΕΕ.

 

Τις πλημμυρισμένες περιοχές του κάμπου της Δυτικής Εορδαίας επισκέφτηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης Γρηγόρης Τσιούμαρης συνοδευόμενος από τους έμπειρους μηχανικούς της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Κοζάνης Απόστολο Στάμο και Βάγια Στωϊκού.

 • Στο Εμπόριο μαζί με τον πρόεδρο Σάκη Μπόζια μετέβησαν στην περιοχή του γηπέδου όπου σε κάθε ισχυρή βροχόπτωση δημιουργείται από την υπερχείλιση του ρέματος ένας παράπλευρος ορμητικός ποταμός αποκλείοντας ακόμα και τους κατοίκους της περιοχής να μπούνε στα σπίτια τους. Το πρόβλημα αυτό παραμένει εδώ και χρόνια προς μεγάλη απογοήτευση των κατοίκων της τοπικής κοινότητας που χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες οδεύσεις για τις οικιστικές και επαγγελματικές τους ανάγκες. Επίσης, μετέβησαν στη γέφυρα του δρόμου Εμπορίου – Μηλοχωρίου όπου τα φερτά υλικά και η βλάστηση εντός του ρέματος έφεραν τη στάθμη της ροής του νερού σε οριακά επίπεδα.
 • Στην Αναρράχη μαζί με τον πρόεδρο Κοσμά Κωτσίδη και τον αντιπρόεδρο Κώστα Φίλιο κατέβηκαν στον κάμπο της περιοχής και διαπίστωσαν τη ζημιά που προκαλούν τέσσερα παράπλευρα ρέματα προτού ρεύσουν προς το κεντρικό κανάλι που φτάνει μέχρι το φράγμα του Περδίκκα. Ενημερώθηκαν οι μηχανικοί για την αντίστροφη ρύση του νερού των βροχοπτώσεων προς τα πίσω (από Δροσερό προς Αναρράχη) που μάλλον η υφιστάμενη υψομετρική διαφορά δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στα διέξοδα των ροών.
 • Στην Κρυόβρυση μαζί με τον πρόεδρο Σάκη Τσολακίδη επισκέφτηκαν το παράπλευρο κανάλι της κοινότητας που οδηγείται επίσης στο κεντρικό κανάλι προς φράγμα Περδίκκα όπου και διαπιστώθηκε η ζημιά που προκαλείται στις πλούσιες αγροκαλλιέργειες λόγω της πληρότητας του από την βλάστηση και τα φερτά υλικά.
 • Στα φανάρια της Άρδασσας όπου από την κατασκευή του δρόμου της Δυτικής Εορδαίας δημιουργήθηκαν ακόμα πιο έντονα τα πλημμυρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα τόσο ο κόμβος αλλά και οι διασταυρούμενοι δρόμοι να καθίστανται άκρως επικίνδυνοι για τους διερχομένους. Ήδη η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων ασχολείται με τη σχολαστική εξέταση του φαινομένου και σύντομα θα προταθεί η βέλτιστη λύση για την οριστική απάλειψη του φαινομένου.
 • Στα φανάρια του κόμβου της ΑΕΒΑΛ (περιοχή ασβεστοποιΐας Κουρτίδη) όπου μετά την κατασκευή του δρόμου Δυτικής Εορδαίας οι ιδιοκτησίες της περιοχής πλημμυρίζουν σχηματίζοντας λίμνες χωρίς δυνατότητα διαφυγής δημιουργώντας καταστροφές σε καλλιέργειες, κατοικίες και επιχειρήσεις. Το ίδιο πρόβλημα δημιουργείται και στις ιδιοκτησίες από τις δύο πλευρές του δρόμου Κοζάνης – Φλώρινας (κυρίως στην έξοδο για Πτολεμαΐδα).
 • Στον Φούφα όπου μαζί με τον πρόεδρο Νίκο Βόρσια επισκέφτηκαν την περιοχή στην Αγία Κυριακή όπου σε κάθε ισχυρή βροχόπτωση δημιουργούνται πλημμυρικά φαινόμενα στο οδόστρωμα, άκρως επικίνδυνο για τους διερχομένους οδηγούς, αλλά με την σχολαστική εργασία των χειριστών και μηχανημάτων της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Κοζάνης απεσωβήθησαν οριστικά.

Σε όλη τη διαδρομή ο κ. Τσιούμαρης βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τον Διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών Κώστα Γρίβα για τον συντονισμό της υπηρεσίας αλλά και των μηχανημάτων και στα άλλα σημεία του Νομού που επλήγησαν (περιοχή Καραγιαννίων), ενώ από σήμερα θα σταλούν συμπληρωματικά μηχανήματα που θα ανακουφίσουν άμεσα τις πληγείσες περιοχές από τις πλημμύρες ενώ θα δοθεί άμεση προτεραιότητα στην επίσπευση των μελετών που θα δώσουν οριστική λύση στα προβλήματα του κάμπου της Εορδαίας που για δεύτερη φορά πλήττεται από τις θεομηνίες του καλοκαιριού.

Τέλος, ο κ. Τσιούμαρης ανέφερε στους προέδρους για μια ακόμη φορά πως υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας που η νέα Περιφερειακή αρχή έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα για την αντιμετώπισή τους όπως:

 • Η ένταξη της μελέτης της Αντιπλημμυρικής Προστασίας Δυτικής Εορδαίας για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προϋπολογισμού 2.728.000 ευρώ ώστε να δημοπρατηθεί και να γίνει το έργο που θα προκύψει «γλυτώνοντας» τους κατοίκους, καλλιεργητές και κτηνοτρόφους από τις συνεχείς καταστροφές.
 • Η προς δημοπράτηση εργολαβία του καθαρισμού ρεμάτων προϋπολογισμού 2.120.000 ευρώ που περιλαμβάνει μεγάλο μέρος των ρεμάτων του κάμπου Εορδαίας (περιμετρική τάφρος – κανάλι – κύρια και παράπλευρα ρέματα).
 • Η δρομολογημένη αγορά νέων μηχανημάτων για αντιπλημμυρική προστασία (εκσκαφείς, προωθητές) που θα βρίσκονται στην διάθεση των Προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων για να «νοικοκυρέψουν» τις περιοχές αρμοδιότητάς τους.
 • Οι άμεσες παρεμβάσεις της Διεύθυνσης Τεχνικών έργων που είτε με κατεπείγουσες διαδικασίες είτε με τα υπάρχοντα μηχανήματα αντιμετωπίζουν τα πλημμυρικά φαινόμενα πριν επεκταθούν για περαιτέρω ζημιές.

Χωρίς  κανένα πρόβλημα η κυκλοφορία των οχημάτων στο Επαρχιακό δίκτυο ευθύνης της ΠΕ Κοζάνης  κατά τη διάρκεια των πρόσφατων χιονοπτώσεων .

Η Δ/νση Τεχνικών Εργων ΠΕ Κοζάνης εφαρμόζοντας το  σχέδιο αποχιονισμού, που διαμορφώθηκε με βάση την εμπειρία των τελευταίων ετών , κινητοποίησε τον απαραίτητο μηχανολογικό  εξοπλισμό και ρίχτηκε στη μάχη του χιονιά διατηρώντας ανοιχτό όλο το επαρχιακό δίκτυο μ’ επιτυχία. Δέκα πέντε  (15)  μηχανήματα εκχιονισμού,  εργάζονται συνεχώς  σε όλους τους άξονες του Νομού και θα παραμείνουν σ’επαγρύπνηση  καθ΄ όλη τη διάρκεια των φαινομένων.

 Τέλος, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή των οδηγών , διότι  σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ τη νύχτα και τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει  ισχυρός παγετός και κατά συνέπεια οι δρόμοι θα είναι ολισθηροί και πολύ επικίνδυνοι οπότε και επιβάλλεται η αποφυγή  της κυκλοφορίας των παντός είδους οχημάτων δίχως σοβαρό και αναγκαίο λόγο.

 

 

Εξαιτίας των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών (ολικός παγετός) που επικρατούν στην περιοχή μας, με απόφαση του Δημάρχου Γρεβενών κ.Γιώργου Δασταμάνη δεν θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021 τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής). Ωστόσο, ανοιχτοί θα παραμείνουν οι Παιδικοί Σταθμοί για τη διευκόλυνση των εργαζόμενων γονέων ενώ κανονικά θα λειτουργήσει το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που εδρεύει στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Φελλίου.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αφού έλαβε υπόψη και την ανακοίνωση της ΟΔΠΤΕ, εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε από κοινού από την Υπουργό Παιδείας και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και στο οποίο προβλέπει:

– Τη σύσταση Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) με 1.000 οργανικές θέσεις κατώτερων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ και ειδικών φρουρών με δικαίωμα προανάκρισης. Αφήνει μάλιστα  το ζήτημα της οπλοφορίας τους, στη διακριτική ευχέρεια των Υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη!

– Τη συγκρότηση «Πειθαρχικών Συμβουλίων Φοιτητών», με την ταυτόχρονη συγκρότηση «πειθαρχικού δικαίου» στο χώρο των Πανεπιστημίων. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις για πειθαρχικά παραπτώματα και πειθαρχικές ποινές, που θα μπορεί να επιβάλλει το «Πειθαρχικό Συμβούλιο Φοιτητών». Τα παραπτώματα θα αφορούν από το αδιάβλητο των εξετάσεων, την κάθε είδους ρύπανση (και ηχορύπανση), τη χρήση χώρων χωρίς άδεια (από φοιτητές!) μέχρι και την εκούσια παρεμπόδιση της λειτουργίας των συλλογικών οργάνων, σε μια προσπάθεια να βάλουν ταφόπλακα στις διεκδικήσεις εργαζομένων και φοιτητών.

– Την εγκατάσταση συστημάτων ασφάλειας (κάμερες, συστήματα ανίχνευσης κτλ)

– Τη λήψη μέτρων ελεγχόμενης πρόσβασης στους χώρους των πανεπιστημίων.

Επιπλέον, θεωρεί δεδομένη την κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό φύλαξης από ιδιωτικές εταιρείες

Για να καταστήσει μάλιστα συνένοχους και τους εργαζόμενους των ιδρυμάτων ιδρύει αυτοτελή οργανική δομή, τη Μονάδα Ασφάλειας και Προστασίας, η οποία θα στελεχωθεί από προσωπικό των ΑΕΙ και αν δεν επαρκεί, από συμβασιούχους.

Στο ίδιο νομοσχέδιο της αστυνομοκρατίας και της καταστολής, προβλέπονται επίσης τα μέτρα που δυσχεραίνουν την εισαγωγή, επαναφέρουν τα χρονικά όρια φοίτησης και νομιμοποιούν την περαιτέρω κατηγοριοποίηση των τμημάτων, την ένταση του ελιτισμού για κάποια τμήματα και την υποβάθμιση για άλλα. Παράλληλα, ετοιμάζουν νέο νόμο – πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια που τα συνδέει ακόμα πιο οργανικά με την επιχειρηματική δράση. Αυτήν επιδιώκουν να διασφαλίσουν και να ενισχύσουν! Ο περιορισμός των εισακτέων, είναι άλλο ένα δώρο στους ιδιοκτήτες των «κολλεγίων», λίγο μετά με την εξίσωση των υποβαθμισμένων πτυχίων που παρέχουν, με αυτά του Ελληνικού Πανεπιστήμιου.

Η Κυβέρνηση αντί να προχωρήσει στην ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, αντί να στηρίξει την εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία αλλά και να φροντίσει για την υγεία των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, δαπανά ποσά προκειμένου να μεταβάλλει τα Πανεπιστήμια σε χώρους αστυνομοκρατίας και αυταρχισμού, όπου θα περιορίζονται ακόμη και οι ακαδημαϊκές ελευθερίες.

Η Κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, εκμεταλλεύεται την πανδημία και τις συνθήκες περιορισμού των συνταγματικών ελευθεριών, προκειμένου να στραφεί ενάντια στους εργαζόμενους και την κοινωνία.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., στηρίζει τον αγώνα της ακαδημαϊκής κοινότητας και του φοιτητικού κινήματος ενάντια στο αυταρχικό νομοσχέδιο το οποίο γυρίζει το ελληνικό Πανεπιστήμιο σε σκοτεινές περιόδους της πρόσφατης ιστορίας και καλεί την Κυβέρνηση να το αποσύρει άμεσα.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ

 

Με τηλεδιάσκεψη συνεδρίασε την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου η καθιερωμένη μηνιαία Συντονιστική Επιτροπή της Π.Ε. Κοζάνης για την πανδημία COVID-19 υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη κ Γρηγόριου Τσιούμαρη κατά την οποία εξετάστηκαν:

-τα επιδημιολογικά δεδομένα και η εξέλιξη της Πανδημίας στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης,

 -η εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και των ελέγχων που διεξάγονται από τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας , την Δ/νση Αστυνομίας Κοζάνης και τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Δήμων με στόχο τον περιορισμό της διασπορά της νόσου covid-19 .

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος

ο Αντιπεριφερειάρχης Κοιν.Ανάπτυξης και Μέριμνας Ηλίας Τοπαλίδης

ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας

ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς

ο Δήμαρχος Βοϊου Χρήστος Ζευκλής,

ο Δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου,

ο Δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου,

ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Χαράλαμπος Τσεβεκίδης,

ο εκπρόσωπος του τοπικού ΕΟΔΥ, Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος Ιορδάνης Ρωμιόπουλος

η Αν/τρια Προισταμένη της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας (έδρα) Ιωάννα Βασιλειάδου

η Αν/τρια Προισταμένη της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοιν.Μέριμνας της ΠΕ Κοζάνης κ Ευμορφία Κοντοτάσιου

ο Αν/της Προιστάμενος της Δ/νσης Ανάπτυξης της ΠΕ Κοζάνης, κ Κων/νος Ραλλης

και ο Αν/της Προιστάμενος της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας κ Πρόδρομος Ασλανίδης.

Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους ο κ. Τσιούμαρης ανέφερε ότι η σημερινή καθιερωμένη μηνιαία συνάντησή μας γίνεται υπό την σκιά :

 • Των επιπρόσθετων κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες και αναστάτωσαν την τοπική μας κοινωνία και μάλιστα με προκαταρτική εξέταση που διέταξε ο Εισαγγελέας Κοζάνης.
 • Την πίεση των καταστηματαρχών, των ελευθέρων επαγγελματιών αλλά και όλων των κατοίκων που δεν βλέπουν κάποια βελτίωση στον αριθμό των κρουσμάτων που θα επιτρέψει σταδιακά την επιστροφή μας στην κανονικότητα.
 • Και την χαλαρότητα που δημιουργήθηκε λόγω του κλίματος των εορτών.

Σε όλο αυτό το διάστημα είχαμε :

 • Την επίσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 17/12/2020
 • Την επίσκεψη του του Προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα την 22/12/2020

όπου είχαμε την ευκαιρία να εκφράσουμε δια ζώσης τις απόψεις μας, αλλά και συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, των Δημοτικών Συμβουλίων, Επιμελητηρίων και πολλών άλλων φορέων με συμπεράσματα και ψηφίσματα διαμαρτυρίας για την οικτρή οικονομική κατάσταση των επαγγελματιών.

Δυστυχώς οι αριθμοί δείχνουν μια αδικαιολόγητη στασιμότητα και δεν κατορθώσαμε ακόμη να αγγίξουμε το όριο κάτω των 10 κρουσμάτων κατά μέσο όρο. Αντίθετα ανοίγουν συνεχώς νέες εστίες, ενίοτε πολυάριθμες συνεχίζοντας έτσι το κλίμα της αβεβαιότητας και της αγωνίας.

Κι εμείς θα πρέπει να ζούμε συνεχώς με εγρήγορση και μεγάλη προσοχή τηρώντας αυστηρά το πρωτόκολλο μέτρων προφύλαξης κατά του κορονοϊού.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα στοιχεία των κρουσμάτων σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ στην ΠΕ Κοζάνης ανά Δήμο.

Από 15/10/2020 μέχρι 13/11/2021 :

Συνολικά βρέθηκαν 2318 κρούσματα εκ των οποίων

 992 στο Δήμο Κοζάνης,

 945 στο Δήμο Εορδαίας,

 247 στο Δήμο Βοΐου,

 80 στο Δήμο Σερβίων

 54 στο Δήμο Βελβεντού

 

Για το χρονικό διάστημα από 31/12 /2020 μέχρι 13/01/2021 (14 ημέρες):
Συνολικά βρέθηκαν 286 κρούσματα εκ των οποίων

 92 στο Δήμο Κοζάνης,

158 στο Δήμο Εορδαίας,

 33 στο Δήμο Βοΐου,

 03 στο Δήμο Σερβίων

 

Για το χρονικό διάστημα από 07/1/2021 μέχρι 13/01/2021 (7 ημέρες):
Συνολικά βρέθηκαν 141κρούσματα εκ των οποίων

 41 στο Δήμο Κοζάνης,

 88 στο Δήμο Εορδαίας,

 11 στο Δήμο Βοΐου,

 01 στο Δήμο Σερβίων

 

Κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα δεν βρέθηκε κρούσμα στο Δήμο Βελβεντού

Στην συζήτηση που ακολούθησε αναφέρθηκε με σαφήνεια πως τα άτομα που καταγράφηκαν ετεροχρονισμένα ως κρούσματα ήταν όλα ενημερωμένα για την κατάστασή τους και ακολούθησαν οδηγίες από τους θεράποντες ιατρούς τους.

Τέλος με κοινή απόφαση όλων την Δημάρχων εξουσιοδοτήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Γρηγόρης Τσιούμαρης να ζητήσει από την Γ.Γ.Π.Π. την παράταση του ωραρίου καταστημάτων διατροφής έως τις 21:00 το βράδυ και το άνοιγμα των λαϊκών αγορών με τα προβλεπόμενα αυστηρά μέτρα προστασίας ώστε να σταματήσει το γνωστό φαινόμενο του συνωστισμού (ουρές) για μεγαλύτερη προστασία και εξυπηρέτηση του πολίτη.

 

Έλεγχοι Υπηρεσιών

Από 15 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι 14 Ιανουαρίου 2021 διεξήχθησαν:

από το τμήμα Εμπορίου της Δ/νση Ανάπτυξης της ΠΕ Κοζάνης 47 έλεγχοι κατά τους οποίους διαπιστώθηκαν 2 παραβάσεις και επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα .

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν από κλιμάκιο ελέγχου της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Κοζάνης, 100 έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος , σε μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, σε Υγειονομικές Μονάδες και σε Δημόσιες Υπηρεσίες. Στο ίδιο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν από την Δ/νση Αστυνομίας Κοζάνης 32.205 έλεγχοι σε οχήματα, ελέχθησαν 46.451 άτομα και 464 καταστήματα και διαπιστώθηκαν 180 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας και 578 παραβάσεις για μη τήρηση των μέτρων περιορισμού κινήσεων. 

Οι συμμετέχοντες τόνισαν ιδιαίτερα την ανάγκη εφαρμογής των προβλεπόμενων μέτρων , ενώ θα συνεχιστούν οι έλεγχοι από κλιμάκια των αρμόδιων υπηρεσιών για τη διαπίστωση της τήρησης των μέτρων προς αντιμετώπιση της διασποράς του Κορονοϊού .

Οι κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ Κοζάνης λειτουργώντας σε εντατικούς ρυθμούς, έχουν πραγματοποιήσει τον τελευταίο μήνα 4.874 ελέγχους, ενώ την τελευταία εβδομάδα έχουν πραγματοποιήσει 1.152 ελέγχους συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων δράσεων σε εκπαιδευτικούς, εργαζομένους Δ.Ε.Η και τροφίμους ιδρυμάτων.

Με αφορμή την έξαρση κρουσμάτων που παρατηρείτε το τελευταίο διάστημα σε Τ.Κοινότητες της ΠΕ Κοζάνης παρακαλούνται οι πολίτες που ήρθαν σε στενή επαφή με πιθανό η επιβεβαιωμένο για covid-19 κρούσμα να παρακολουθούν την υγεία τους και να εφαρμόζουν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ παραμένοντας σε κατ΄ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες από την τελευταία ημερομηνία έκθεσης με ασθενή, αποφεύγοντας κάθε προσωπική επαφή.

Τέλος, απευθύνεται ΙΣΧΥΡΗ ΣΥΣΤΑΣΗ στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Π.Ε. Κοζάνης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας από την πανδημία COVID-19 (χρήση μάσκας, αποστάσεις ασφαλείας και μέτρα ατομικής υγιεινής), τα οποία πρέπει να αποτελούν άμεση προτεραιότητα όλων.

Οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Δυτικής Μακεδονίας κκ. Καλλιόπη Βέττα, Πέτη Πέρκα και Ολυμπία Τελιγιορίδου πήραν την πρωτοβουλία να συναντηθούν με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρο Θεοδουλίδη και τον Αντιπρύτανη κ. Νικόλαο Σαριαννίδη.

Βασικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε η κατάθεση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων το οποίο, εκτός των άλλων, τροποποιεί τα όρια εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Συγκεκριμένα, η βάση εισαγωγής για κάθε τμήμα θα προκύπτει από ένα ποσοστό του μέσου όρου των επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου στα μαθήματα που εξετάστηκαν.

Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί δραστικά ο αριθμός των εισακτέων, γεγονός που, εκτός των άλλων, θα ωθήσει, αναγκαστικά, μεγάλα τμήματα των νέων προς την ιδιωτική εκπαίδευση. 

Όπως ανέφερε ο κ. Θεοδουλίδης, η μείωση δεν θα είναι αναλογική, καθώς για ιδρύματα όπως το Π.Δ.Μ, το πλήγμα θα είναι βαρύτερο, γεγονός που θα οδηγήσει σε δραματική μείωση των φοιτητών και βέβαιη κατάργηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των τμημάτων.

Από την πλευρά των Βουλευτών επισημάνθηκε ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει δείξει τις προθέσεις του για την δημόσια εκπαίδευση και το Π.Δ.Μ με μια σειρά από αποφάσεις.

Οι ευνοϊκές τροπολογίες για τα κολλέγια και τα μεγάλα ιδιωτικά σχολεία, η αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, η απαξίωση της δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, η εξίσωση των πτυχίων δημοσίων και ιδιωτικών δομών, η σύνδεση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με την τιμωρητική αξιολόγηση, η κατάταξη των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε δύο κατηγορίες φανερώνουν, εκτός των άλλων, την πολιτική στόχευση της κυβέρνησης.

Σε τοπικό επίπεδο, η αναστολή λειτουργίας των έξι (6) Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, η κατάργηση των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών των ΕΠΑ.Λ στα Πανεπιστήμια, οι μηδενικές προσλήψεις μελών Δ.Ε.Π., αποδεικνύουν ότι οι μεγαλόστομες διακηρύξεις για την στήριξη του Π.Δ.Μ., εν όψει και της βίαιης απολιγνιτοποίησης, είναι κενό γράμμα.

Επίσης, η αναθεώρηση των ορίων εισαγωγής έγινε χωρίς καμία μελέτη επιπτώσεων για την περιοχή, χωρίς διαβούλευση,  ενώ δεν υπάρχει καμία πρόνοια για τους υφιστάμενους φοιτητές και καθηγητές, όπως και για τις υποδομές.

Όπως συνομολογήθηκε, το Π.Δ.Μ. αποδεικνύει με την εκπαιδευτική του πορεία ότι αξίζει την ενίσχυση της Πολιτείας καθώς μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για την επόμενη ημέρα. Έχει την εμπειρία, την τεχνογνωσία, τις επιστημονικές περγαμηνές, τις διεθνείς επαφές και το ανθρώπινο δυναμικό για να επιτελέσει επάξια αυτό τον ρόλο.

Ακριβώς, γι΄ αυτό, η κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας, έχει αγκαλιάσει το Πανεπιστήμιο της περιοχής της και δεν θα αφήσει τη Νέα Δημοκρατία να εφαρμόσει, για μία  ακόμη φορά, τις ιδεοληπτικές της εμμονές στον χώρο της Παιδείας.

Καλούμε όλους τους θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς, την κοινωνία, τις νέες και τους νέους της περιοχής να στηρίξουν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και να καταδικάσουν έμπρακτα τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης.

 

 Βουλευτής Κοζάνης, Κ. Βέττα, Βουλευτής Φλώρινας, Π. Πέρκα, Βουλευτής Καστοριάς, Ο. Τελιγιορίδου

Σελίδα 1 από 841
Image
Image

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ
THARROSLOGO
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ