Α.Δραγατσίκας: Το πρώτο ζητούμενο είναι η επόμενη μέρα να βρει «όρθιους» όλους

ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟΝ «ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΑΚΟΥ»

Την παλιά ρήση «το εμπόριο αρρωσταίνει αλλά δεν πεθαίνει», επιστράτευσε ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Κοζάνης Αθανάσιος  Δραγατσίκας, για να δώσει μια νότα   παρηγοριάς στον εμπορικό κόσμο της πόλης μας στις δύσκολες στιγμές που περνούμε.

Η Κοζάνη στη μακρά περίοδο της ζωής της υπήρξε μια πόλη του εμπορίου. Κέρδισε τον τίτλο στα χρόνια της τουρκοκρατίας και τον διατήρησε μέχρι σήμερα άλλοτε σε υψηλό επίπεδο και άλλοτε σε χαμηλότερο, ανάλογα με τις συνθήκες. Σήμερα η κατάσταση είναι επίσης δύσκολη. Οι επιπτώσεις τις πανδημίας είναι σε απόσταση αναπνοής και φόβισαν τους κατοίκους που αυτοπεριορίστηκαν πριν τα υποχρεωτικά μέτρα.

Το πρώτο ζητούμε λέει ο πρόεδρος είναι η επομένη μέρα να βρει “όρθιους” όλους εμάς τους μικρομεσαίους, τους εργαζόμενους, αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ας είμαστε υπομονετικοί, αισιόδοξοι και ας ελπίσουμε ότι “θα γίνει ό,τι χρειαστεί.” Εμείς θα είμαστε διεκδικητικοί για όλους τους συναδέλφους, ελπίζοντας ότι θα πετύχουμε κάτι όλοι μαζί. Μόνο έτσι έχουμε δύναμη και μπορούμε να αποτρέψουμε τον “θάνατο του εμποράκου.”

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

Κύριε πρόεδρε μετά από μια 10χρονη οικονομική κρίση, έπεσε η βόμβα της υγειονομικής κρίσης που μας αποτελείωσε. Πώς θα βρει την αγορά της πόλης η επόμενη μέρα;

Η αλήθεια είναι ότι βιώνοντας όλοι μια πρωτόγνωρη κατάσταση στην οποία ερχόμενοι μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης πραγματικά η επόμενη μέρα θα είναι πολύ δύσκολη για όλους. Η αγορά μας δεν είναι έξω από αυτό τον πόλεμο αλλά ας είμαστε υπομονετικοί και αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε όλοι και αυτή η κατάσταση να μας βρει “όρθιους”, αλλά βασικά υγιείς την επόμενη ημέρα.

Πιστεύετε ότι θα σμικρύνει ακόμη περισσότερο την αγορά μας. Δηλαδή θα έχουμε και άλλα λουκέτα;

Για την αγορά μας ισχύει ότι ακριβώς και για τις υπόλοιπες αγορές της χώρας μας και της Ευρώπης. Η δική μας επιπλέον δυσκολία είναι ότι καμία πλέον επιχείρηση δεν έχει ρευστότητα για να αντιμετωπίσει ούτε τα τρέχοντα έξοδα, τα έξοδα του μήνα, με ότι αυτό συνεπάγεται. Θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποφύγουμε επιπλέον λουκέτα διότι αυτό θα παρασύρει και την υπόλοιπη οικονομία’ προμηθευτές, υπηρεσίες, ακίνητα κ.οκ. Μετά από 10 χρόνια κρίσης δεν θέλουμε να δούμε κι άλλους σκοτεινούς δρόμους χωρίς ζωή. Γιατί αυτό ακριβώς κάνει η αγορά σε έναν τόπο’ δίνει ζωή.

Το φαινόμενο βέβαια είναι παγκόσμιο και πρωτόγνωρο. Έχετε καμία ιδέα πως θα αντιμετωπιστεί;

 Όσον αφορά στο κομμάτι της υγείας θα αντιμετωπιστεί από τις εταιρίες που ασχολούνται με την έρευνα: για την εύρεση του εμβολίου, και για την προετοιμασία όλων των κρατών για παρόμοια «σενάρια» που θα υπάρξουν στο μέλλον.

Όσον αφορά στο οικονομικό κομμάτι το μόνο θετικό που μπορεί να μείνει από αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση είναι η χρηματοδότηση των κρατών μελών από την Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα που με τη σειρά τους θα χρηματοδοτήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της κάθε χώρας για να επανεκινήσει η οικονομία. Διότι αν καταστραφεί η βάση, που είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας, δεν μπορεί να υπάρξει και οικοδόμημα δηλαδή ανάπτυξη.

Η λύση της τραπεζικής χρηματοδότησης για τη χώρα μας μοιάζει περίπλοκη. Και είναι γνωστό ότι όλοι βρισκόμαστε στο κόκκινο, όσον αφορά την τραπεζική εμπιστοσύνη. Τί προτείνει το πανελλήνιο όργανό σας;

Μοιάζει και έχει γίνει περίπλοκη τα τελευταία 10 χρόνια. Διότι οι τράπεζες θέλουν να συμμαζέψουν τα λάθη των προηγούμενων 50 ετών μέσα σε 5 χρόνια που η ρευστότητα όμως είναι στα μισά. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί το θέμα των ρυθμίσεων δανείων προσωπικών και επαγγελματικών με όρους εξοντωτικούς για όλους με αποτέλεσμα η τράπεζα αντί για βοηθός γίνεται ανταγωνιστής των υπόλοιπων προμηθευτών. Η ΕΣΕΕ, που είναι το πανελλήνιο συνδικαλιστικό μας όργανο, έχει υπογραμμίσει επανειλημμένως πως την προσβασιμότητα των επιχειρήσεων στο τραπεζικό σύστημα δυσχεραίνει η χαμηλή ανταπόκριση των τραπεζών στα αιτήματα ρύθμισης ή νέων συνεργασιών από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η οποία οφείλεται είτε στη μείωση προσωπικού των πιστωτικών ιδρυμάτων, είτε στην επιλογή τους να εξυπηρετήσουν κατά προτεραιότητα τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, επισημαίνεται η πολυπλοκότητα της σχέσης τραπεζών - ΜμΕ σε οικονομικό, νομικό και εποπτικό επίπεδο, η οποία είτε καθιστά πολλές φορές αδύνατο για τις μικρές επιχειρήσεις να ανταποκριθούν, ή τις υποχρεώνει να πληρώνουν για έξτρα υπηρεσίες. Η ΕΣΕΕ επίσης διεκδικεί λύση στις υψηλές επιβαρύνσεις που εξακολουθούν να υφίστανται οι επιχειρήσεις στη χώρα μας, λόγω αφενός των υπερβολικών επιτοκίων δανεισμού και αφετέρου λόγω των υπέρμετρων χρεώσεων και προμηθειών των τραπεζικών εργασιών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Οι μεταχρονολογημένες επιταγές είναι ένα άλλο πρόβλημα. Ήδη οι προμηθευτές ειδοποιούν ότι οι συναλλαγές θα γίνονται πλέον με μετρητά. Ποια μέτρα όμως θα ληφθούν για αυτές που κυκλοφορούν; Δεδομένου ότι αυτές δημιουργούν επισφάλειες για υγιείς επιχειρήσεις.

Το θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών ήταν ένα από τα πρώτα προβλήματα που θέσαμε υπόψη της ΕΣΕΕ και των τοπικών βουλευτών. Αυτό που ζητήσαμε είναι:

1α) παράταση πληρωμής 120 ημερών κλιμακωτά, ανάλογα με την ημερομηνία λήξης της επιταγής. Αν όμως η επιταγή εμφανιστεί στο τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να παρατείνεται η προθεσμία καταχώρισης στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ για 120 ημέρες.

2α) Για να υπάρχει όμως συνέχεια στην οικονομία και να μην μεταβιβαστεί όλο το βάρος, το οποίο θα είναι δυσβάσταχτο, στους προμηθευτές μας θα πρέπει το τραπεζικό σύστημα να χρηματοδοτεί αυτούς με το 100% του ποσού της επιταγής, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, και στη συνέχεια ο εκδότης της επιταγής να οφείλει το ποσό αυτό στην τράπεζα με μηδενικό επιτόκιο μιας και τα επιτόκια διατραπεζικού δανεισμού είναι επίσης μηδενικά.

Το πρώτο βέβαια είναι να επιζήσουμε. Να ξεπεράσουμε κι αυτό το μεγάλο πρόβλημα ενωμένοι. Στο τραπέζι όμως πρέπει να πέσουν ιδέες και όπως επιστημονικά αντιμετωπίσαμε τον ιό, έτσι επαγγελματικά να βρεθούμε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτό που θα έλθει και δεν θα είναι εύκολο; Υπάρχει καμία διεργασία σε τοπικό επίπεδο;

Το πρώτο μέρος είναι να βγούμε από όλη αυτή την κατάσταση υγιείς. Το δεύτερο είναι την επόμενη μέρα να έχουμε μαζί μας την κυβέρνηση κατανοώντας ότι τα προβλήματα που έχουν και θα έχουν δημιουργηθεί στην αγορά θα είναι τεράστια για όλους. Θα πρέπει, λοιπόν, να υπάρχει μέριμνα για όλους’ εργοδότες και εργαζόμενους, ώστε να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας αλλά να μη δούμε κι άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κλείνουν διογκώνοντας κι άλλο το πρόβλημα που υπάρχει. Σε τοπικό επίπεδο είμαστε σε συνεχή επαφή με τους βουλευτές για να μεταβιβάζονται τα αιτήματά μας στους αρμόδιους υπουργούς και να δίνονται λύσεις σαν αυτές που ανακοινώνονται κάθε μέρα.

Τα μέτρα της κυβέρνησης βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση; Πόσο βοηθούν αυτή την κρίσιμη στιγμή; Και πόσο θα αποτρέψουν τον «θάνατο του εμποράκου»;

Κατ’ αρχάς, αναγνωρίζουμε ότι μπροστά στις πρωτόγνωρες συνθήκες, τις οποίες βιώνουμε όλοι, ο Πρωθυπουργός της χώρας και η κυβέρνηση, λαμβάνουν μέτρα που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ώστε να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της πανδημίας αλλά και να βρει “όρθιους” η επόμενη ημέρα όλους εμάς τους μικρομεσαίους. Όλα τα μέτρα που ελήφθησαν για τους εργαζόμενους, αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες ήταν στις διεκδικήσεις μας και πιστεύουμε πως ήταν σωστά και στο σωστό χρόνο. Ας είμαστε υπομονετικοί, αισιόδοξοι και ας ελπίσουμε ότι “θα γίνει ό,τι χρειαστεί.” Εμείς θα είμαστε διεκδικητικοί για όλους τους συναδέλφους, ελπίζοντας ότι θα πετύχουμε κάτι όλοι μαζί. Μόνο έτσι έχουμε δύναμη και μπορούμε να αποτρέψουμε τον “θάνατο του εμποράκου.” Οι παλιοί έλεγαν ότι “το εμπόριο δεν πεθαίνει αλλά αρρωσταίνει” … Μένει να το αποδείξουμε για ακόμη μία φορά.

 

Image
Image

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ
THARROSLOGO
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ