Σύντομα οι εξαγγελίες για τις Μ.Μ.Ε που δραστηριοποιούνται στα λιγνιτικά ορυχεία

By Σεπτεμβρίου 21, 2021

Η ανάρτηση του Νίκου Λυσσαρίδη, αντιπεριφερειάρχη ανάπτυξης, για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα λιγνιτικά ορυχεία και έχουν πληγεί από τις συνθήκες της απολιγνιτοποίησης

“Όπως είχα γράψει στις 9 Σεπτεμβρίου, έπειτα από την επίσκεψη μου στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και σε συνάντηση με τον Διευθυντή του ΥΠΕΝ κύριο Διαμαντή Βαχτσιαβάνο , πως σύντομα θα έχουμε εξαγγελίες και ανακοινώσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα λιγνιτικά ορυχεία και έχουν πληγεί απο τις συνθήκες της απολιγνιτοποίησης, οι ανακοινώσεις έγιναν πράξη. Ανακοινώθηκε επίσημα απο τον Υπουργό κύριο Σκρεκα , πρόγραμμα τροποποίησης των επιχειρήσεων που ασχολούνταν μέχρι στιγμής στην εξόρυξη λιγνίτη και στα λιγνιτικά ορυχεία. Οι δεσμεύσεις του ΥΠΕΝ και του Πρωθυπουργού στη προκειμένη περίπτωση υλοποιούνται. Θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο Βαχτσιαβάνο γιατί απο τη πρώτη συνάντηση μας τον Ιούλιο αλλά και τον Σεπτέμβριο έδειξε αμέριστη κατανόηση για τα προβλήματα της απολιγνιτοποίησης. Θα συνεχίσω να έχω συνεργασία και επικοινωνία τόσο με το υπουργείο ενέργειας αλλά και με τα υπουργεια και τους φορείς που συνδέονται με τις αρμοδιότητες της αντιπεριφέρειας που είμαι υπεύθυνος’

Η Ανακοίνωση:

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς με υψηλή εξάρτηση από τον λιγνίτη καλούνται να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων στρατηγικής διαφοροποίησης από το «Πρόγραμμα Στήριξης και Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» του Πράσινου Ταμείου.

Η νέα δράση απευθύνεται σε υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας, καθώς και στον Δήμο Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, των οποίων η δραστηριότητα αφορά στην εκτέλεση εργασιών, την παροχή υπηρεσιών και την προμήθεια αγαθών άμεσα προς τη ΔΕΗ ή/και έμμεσα προς υπεργολάβους που έχουν συνάψει συμβάσεις με τη ΔΕΗ. Ειδικότερα, το πρόγραμμα στηρίζει και ενισχύει τις επιχειρήσεις αυτές προκειμένου να διαφοροποιήσουν τα παραγόμενα προϊόντα, τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τις εκτελούμενες εργασίες τους, με στόχο τη σταδιακή απεξάρτησή τους από τη ΔΕΗ και συνολικά από τις λιγνιτικές δραστηριότητες σε βάθος πενταετίας.

Το νέο πρόγραμμα αρχικά προβλέπει επιδοτήσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από τα έσοδα πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπών για το 2018 συνολικού ποσού 31.391.473,90 ευρώ, που έχει δεσμευτεί για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος στις περιοχές Δίκαιης Μετάβασης.

Η επιχορήγηση κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 20.000 έως 200.000 ευρώ. Τα ποσοστά ενίσχυσης για το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών θα ανέρχονται σε 80% δημόσια επιχορήγηση και 20% ιδιωτική συμμετοχή.  Σημειώνεται ότι η διαδικασία αξιολόγησης και ένταξης των επενδυτικών σχεδίων θα είναι άμεση και απλοποιημένη.

Η δράση έχει πιλοτικό χαρακτήρα και υλοποιείται στο πλαίσιο του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) για την αναγέννηση των τοπικών οικονομιών των περιοχών μετάβασης, την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης. Εντάσσεται στον άξονα «Βελτίωση Επιχειρηματικού περιβάλλοντος και προσέλκυση/υποδοχή επενδύσεων» του Ειδικού Μεταβατικού Προγράμματος για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση 2021-2023, το οποίο σχεδιάστηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή ΣΔΑΜ και λειτουργεί ως προγεφύρωμα για την επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027.

 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Με το νέο αυτό πρόγραμμα στηρίζουμε στοχευμένα τις τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις των λιγνιτικών περιοχών, προκειμένου να στραφούν σε δραστηριότητες πιο φιλικές στο περιβάλλον, δημιουργώντας ταυτόχρονα νέα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα μέσα από τη χρήση εργαλείων πράσινης και αειφόρου ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση του εμβληματικού εγχειρήματος της απολιγνιτοποίησης, το οποίο με απόφαση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προχωράμε πρώτοι στην Ευρώπη. Και έχουμε δεσμευτεί ότι αυτή η οραματική μεταρρύθμιση δεν θα αφήσει κανέναν συμπολίτη μας πίσω, συμβάλλοντας έμπρακτα στην αντιστάθμιση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της μετάβασης σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος».

 

ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ