Tharos

Tharos

Ούτε μια χώρα του πλανήτη δεν προστατεύει σε επαρκή βαθμό την υγεία και το μέλλον των παιδιών και εφήβων της, σύμφωνα με μια νέα διεθνή έκθεση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), την Unicef και το έγκριτο ιατρικό περιοδικό «The Lancet».

Η κοινή Επιτροπή 40 ειδικών των τριών αυτών φορέων, με επικεφαλής την πρώην πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Έλεν Κλαρκ, κατέταξε 180 χώρες με βάση ένα νέο δείκτη. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 31η θέση διεθνώς, με πρώτη τη Νορβηγία και τελευταία την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Καθώς οι απειλές, τόσο από την κλιματική αλλαγή όσο και από το μάρκετινγκ των εταιριών (π.χ. διαφήμιση ανθυγιεινών τροφών) εντείνονται, η νέα έκθεση-ορόσημο προειδοποιεί ότι η υγεία και το μέλλον κάθε παιδιού και εφήβου κινδυνεύει άμεσα από την οικολογική υποβάθμιση και την εμπορική εκμετάλλευση, που ωθεί σε κατανάλωση ταχυφαγητού (φαστ φουντ), τροφών με ζάχαρη, αλκοόλ, καπνού κ.α.

Ο νέος παγκόσμιος δείκτης λαμβάνει υπόψη του πόσο προστατευτικό για τα παιδιά είναι το περιβάλλον μιας χώρας από διάφορες απόψεις, όπως υγεία, εκπαίδευση, διατροφή, βιώσιμη ανάπτυξη, ανισότητα εισοδημάτων κ.α. Τις πρώτες δέκα θέσεις παγκοσμίως στο δείκτη ευημερίας των παιδιών (Global Child Flourishing Index) καταλαμβάνουν Νορβηγία, Ν. Κορέα, Ολλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία, Δανία, Ιαπωνία, Βέλγιο, Ισλανδία και Βρετανία, ενώ τις πέντε τελευταίες το Μάλι, ο Νίγηρας, η Σομαλία, το Τσαντ και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεγαλύτερη υπερδύναμη του κόσμου, οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν μια από τις τελευταίες θέσεις, μόλις την 173η, όσον αφορά έναν επιμέρους δείκτη (Sustainability Index) σχετικά με την ακαταλληλότητα του κλίματος για τα παιδιά (λόγω υψηλών ανά κεφαλή εκπομπών άνθρακα στην ατμόσφαιρα). Στον ίδιο αυτό δείκτη η Ελλάδα καταλαμβάνει την 142η θέση.

«Παρά τις βελτιώσεις στην παιδική και εφηβική υγεία κατά τα τελευταία 20 χρόνια, η πρόοδος έχει σταματήσει και τείνει να αντιστραφεί. Εκτιμάται ότι περίπου 250 εκατομμύρια παιδιά έως πέντε ετών σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος κινδυνεύουν να μην αξιοποιήσουν ποτέ το αναπτυξιακό δυναμικό τους. Όμως ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί ότι κάθε παιδί στον κόσμο σήμερα αντιμετωπίζει υπαρξιακές απειλές από την κλιματική αλλαγή και τις εμπορικές πιέσεις. Οι χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερα για την υγεία των παιδιών και των εφήβων, διασφαλίζοντας ότι δεν προστατεύουμε μόνο το παρόν, αλλά και το μέλλον που θα κληρονομήσουν», δήλωσε η Κλαρκ.

Σύμφωνα με την έκθεση με τίτλο «Ένα μέλλον για τα παιδιά του κόσμου;», που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, τα παιδιά σε μερικές χώρες βλέπουν έως 30.000 τηλεοπτικές διαφημίσεις ετησίως. Αυτό εν μέρει εξηγεί γιατί ο αριθμός των παχύσαρκων παιδιών και εφήβων παγκοσμίως έχει αυξηθεί κατά 11 φορές μεταξύ 1975-2016, από 11 σε 124 εκατομμύρια. Ανησυχητική θεωρείται από τους ειδικούς και η εξάπλωση του ηλεκτρικού τσιγάρου στους νέους.

Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜΙΤ στις ΗΠΑ, βρήκε ένα ισχυρό νέο αντιβιοτικό (halicin), το οποίο μπορεί να καταστρέψει πολλά είδη βακτηρίων ανθεκτικών σε άλλα αντιβιοτικά όπως τα carbapenem.
Είναι η πρώτη φορά που η τεχνητή νοημοσύνη βρήκε εκ του μηδενός ένα νέο αντιβιοτικό και μάλιστα πανίσχυρο, ανοίγοντας νέες δυνατότητες στο πεδίο της φαρμακευτικής, καθώς κάτι ανάλογο θα μπορούσε μελλοντικά να γίνει και για άλλους είδους φάρμακα, π.χ. για νευροεκφυλιστικές παθήσεις ή για τον καρκίνο. Οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι το «έξυπνο» σύστημα θα μπορεί να σχεδιάσει διάφορα νέα φάρμακα, με βάση όσα έχει μάθει για τις χημικές δομές που επιτρέπουν στα φάρμακα να σκοτώνουν τα βακτήρια. 

Χρησιμοποιώντας ένα νέο αλγόριθμο μηχανικής μάθησης, οι επιστήμονες και μηχανικοί, με επικεφαλής τον καθηγητή Ιατρικής Μηχανικής & Επιστήμης Τζέιμς Κόλινς και την καθηγήτρια του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Υπολογιστών Ρετζίνα Μπαρζιλάι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας Cell (Κύτταρο), ανέλυσαν πολλές υποψήφιες χημικές ουσίες, βρίσκοντας τελικά μία με ισχυρές αντιβιοτικές ιδιότητες.

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχουν βρεθεί ελάχιστα νέα αντιβιοτικά και τα περισσότερα δεν είναι παρά ελαφρώς παραλλαγμένες εκδοχές προϋπαρχόντων φαρμάκων. Οι σημερινές μέθοδοι ανάπτυξης νέων αντιβιοτικών είναι πολύ δαπανηρές, χρονοβόρες και συνήθως περιορίζονται σε μια μικρή γκάμα χημικών ουσιών.

«Αντιμετωπίζουμε μια εντεινόμενη κρίση λόγω αφενός ενός αυξανόμενου αριθμού παθογόνων μικροοργανισμών που γίνονται ανθεκτικοί στα υπάρχοντα αντιβιοτικά και αφετέρου μιας αναιμικής ανακάλυψης νέων αντιβιοτικών από τις φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρείες. Αν δεν αντιμετωπίσουμε την κρίση έως το 2050, οι θάνατοι κάθε χρόνο λόγω λοιμώξεων από ανθεκτικά βακτήρια θα φθάσουν τα δέκα εκατομμύρια, περισσότεροι και από τους ετήσιους θανάτους από καρκίνο», δήλωσε ο Κόλινς.

Η ταυτότητα του νέου αντιβιοτικού
Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί το νέο συμπαραστάτη σε αυτή την προσπάθεια, καθώς υπόσχεται να βρει τελείως νέα αντιβιοτικά, πιο γρήγορα και με πολύ χαμηλότερο κόστος. Το νέο αντιβιοτικό, το οποίο δοκιμάσθηκε στο εργαστήριο, εξόντωσε αρκετά στελέχη βακτηρίων που είναι ανθεκτικά σε όλα τα γνωστά αντιβιοτικά (Clostridium difficile, Acinetobacter baumannii, Mycobacterium tuberculosis, Enterobacteriaceae κ.α.), με εξαίρεση το ανθεκτικό βακτήριο Pseudomonas aeruginosa που πλήττει τους πνεύμονες. Επίσης «καθάρισε» μέσα σε 24 ώρες τις λοιμώξεις σε πειραματόζωα (ποντίκια) που είχαν κολλήσει Acinetobacter baumannii, ένα πολύ ανθεκτικό βακτήριο που έχει μολύνει πολλούς Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ακόμη, το γνωστό E.coli διαπιστώθηκε ότι δεν αναπτύσσει ανθεκτικότητα στο νέο αντιβιοτικό μετά από θεραπεία διάρκειας 30 ημερών με αυτό. Αντίθετα, ο εν λόγω μικροοργανισμός αναπτύσσει αντίσταση π.χ. στο αντιβιοτικό σιπροφλοξασίνη της κατηγορίας των κινολονών μέσα σε μόνο μία έως τρεις μέρες.

«Αναπτύξαμε μια πλατφόρμα που μας επιτρέπει να χαλιναγωγήσουμε τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να ανοίξουμε το δρόμο για μια νέα εποχή στην ανακάλυψη νέων αντιβιοτικών. Έτσι, ανακαλύψαμε ήδη ένα εντυπωσιακό μόριο, το οποίο είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο ισχυρά αντιβιοτικά που έχει ποτέ ανακαλυφθεί», ανέφερε ο Κόλινς.

Πώς «εκπαιδεύτηκε» ο αλγόριθμος
Η αρχική «εκπαίδευση» του αλγόριθμου έγινε μέσω τροφοδοσίας του με περίπου 2.500 μόρια δραστικών ουσιών, εκ των οποίων τα 1.700 ήσαν φάρμακα εγκεκριμένα από την αρμόδια εποπτική αρχή των ΗΠΑ, την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ενώ τα υπόλοιπα 800 ήσαν φυσικά προϊόντα. Μετά την «μόρφωση» του, το «έξυπνο» σύστημα δοκιμάστηκε σε περίπου 6.000 άλλα μόρια με πιθανή αντιβιοτική δράση, τα οποία περιέχονται στη βάση δεδομένων Drug Repurposing Hub. Από αυτά -μέσα σε μερικές μόνο ώρες- η τεχνητή νοημοσύνη επέλεξε 100 υποψήφια για φυσικές δοκιμές και τελικά ένα μόριο με χημική δομή διαφορετική από κάθε γνωστό αντιβιοτικό βρέθηκε να είναι το πιο αποτελεσματικό κατά του βακτηρίου E.coli.

Η ουσία αυτή, που ονομάστηκε «halicin», παραπέμποντας στο διάσημο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης HAL του βιβλίου και της ταινίας «2001: Οδύσσεια του Διαστήματος», είχε στο παρελθόν εξετασθεί ως πιθανό αντιδιαβητικό φάρμακο, αλλά χωρίς επιτυχία. Οι ερευνητές σκοπεύουν να κάνουν περαιτέρω δοκιμές της halicin σε συνεργασία με φαρμακευτική εταιρεία ή μη κερδοσκοπικό οργανισμό, ώστε τελικά να αναπτύξουν ένα αντιβιοτικό για χρήση στους ανθρώπους.

Επίσης το ίδιο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, ψάχνοντας σε μια βάση δεδομένων (ZINC15) με 107 εκατομμύρια μόρια, έφερε στο φως άλλες 23 υποψήφιες δραστικές αντιμικροβιακές ουσίες. Μετά από δοκιμές σε ζώα, οι επιστήμονες κατέληξαν σε οκτώ με αντιβακτηριακές ιδιότητες και από αυτές ιδίως δύο είναι πολλά υποσχόμενες να αποτελέσουν αντιβιοτικά, γι’ αυτό θα δοκιμασθούν περαιτέρω. 
Πηγή: Ολύμπιο Βήμα http://olympiobima.gr/spoydaia-anakalypsi-gia-proti-fora-ishyro-antiviotiko-meso-tehnitis-noimosynis

Τίτλους τέλους στη φορολοταρία των 1.000 ευρώ σχεδιάζει να βάλει το υπουργείο Οικονομικών το οποίο μελετάει σενάρια για έξτρα bonus στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Το στοίχημα της είσπραξης εσόδων ύψους 500 εκατ. ευρώ που έχουν εγγραφεί φέτος από το μέτρο των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι κρίσιμο.

Έτσι, υποχρεώνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να επανεξετάσει το μέτρο και να δώσει περισσότερα κίνητρα στους φορολογούμενους προκειμένου να χρησιμοποιούν περισσότερο στις καθημερινές συναλλαγές του το πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα.

Η φορολοταρία

Οι αλλαγές θα γίνουν με νομοθετικές διατάξεις που θα ενσωματωθούν σε φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σε αυτό το πλαίσιο, αλλάζουν πλήρως τα έπαθλα της φορολοταρίας.

Οι τυχεροί, θα κερδίζουν ακόμη και 5000 ευρώ σε μετρητά (- από 1.000 ευρώ που είναι σήμερα – ενώ εξετάζεται και η κλήρωση δώρων μεγαλύτερης αξίας όπως είναι αυτοκίνητα κλπ προκειμένου να τονωθεί ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον.

Το σχέδιο

Το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι περιλαμβάνει τα εξής:

– Μεγαλύτερα χρηματικά έπαθλα τα οποία όμως θα δίνονται σε λιγότερους τυχερούς.

– Οι κληρώσεις θα μπορούσαν να γίνονται σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα.

– Μια φορά τον χρόνο να διενεργείται μια υπερ-κλήρωση όπου θα δίνεται ένα πολύ μεγάλο ποσό σε έναν υπερτυχερό.

– Να πραγματοποιείται επικοινωνιακή εκστρατεία διαφήμισης της φορολοταρίας που θα ξεδιπλώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

– Να δίνονται και μη χρηματικά έπαθλα, όπως αυτοκίνητα.

Εξετάζονται επίσης να θεσπιστούν φορολογικές εκπτώσεις για όσους συλλέγουν ηλεκτρονικές αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών.

Οι εκπτώσεις θα κυμαίνονται από 1% έως και 10% ανάλογα με το είδος της συναλλαγής.

Επίσης, κάποιες συναλλαγές να μετράνε «διπλά» προκειμένου ο φορολογούμενος να πιάνει τον στόχο του 30% (σ. σ είναι η νέα υποχρέωση που αφορά σε όλους και προβλέπει ότι κάθε φορολογούμενος πρέπει να κάνει συναλλαγές με κάρτα που να αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματός του).

Δηλαδή μια συναλλαγή 200 ευρώ με έναν γιατρό (για παράδειγμα) να έχει αξία 400 ευρώ όταν θα προστίθεται στο ποσό που θα λαμβάνεται υπόψη.
Πηγή: Ολύμπιο Βήμα http://olympiobima.gr/forolotaria-erhontai-megales-allages-stis-apodeixeis

Κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Κολοράντο Σπρινγκς του Κολοράντο, ο Τραμπ διερωτήθηκε, απευθυνόμενος στο ακροατήριό του, «πόσο άσχημα ήταν τα βραβεία της ακαδημίας κινηματογράφου φέτος; Τα είδατε;».​

Έντονα επέκρινε χθες Πέμπτη ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την απονομή από την αμερικανική ακαδημία κινηματογράφου του Όσκαρ καλύτερης ταινίας για το 2020 στο νοτιοκορεάτικο φιλμ Παράσιτα (Parasite).

Κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Κολοράντο Σπρινγκς του Κολοράντο, ο Τραμπ διερωτήθηκε, απευθυνόμενος στο ακροατήριό του, «πόσο άσχημα ήταν τα βραβεία της ακαδημίας κινηματογράφου φέτος; Τα είδατε;».

«Νίκησε μια ταινία από τη Νότια Κορέα! Τι στον διάβολο ήταν αυτό; Αρκετά προβλήματα έχουμε με τη Νότια Κορέα στο εμπόριο. Κι από πάνω, της δίνουν το βραβείο της καλύτερης ταινίας της χρονιάς;» συνέχισε ο Ρεπουμπλικάνος εκφράζοντας την απαρέσκειά του.

Υβρίδιο θρίλερ, οικογενειακής κωμωδίας και σάτιρας για τις κοινωνικές ανισότητες, η ταινία Παράσιτα του νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη Μπονγκ Τζουν-χο είναι το πρώτο μη αγγλόφωνο φιλμ μεγάλου μήκους που έλαβε το σημαντικότερο βραβείο της βιομηχανίας του Χόλιγουντ.

Ο Τραμπ άφησε να γίνει σαφές ότι δεν έχει δει την ταινία: «Είναι καλή; Δεν ξέρω».

Η αμερικανική εταιρεία που διένειμε την ταινία, η Neon, αντέδρασε με ένα βιτριολικό σχόλιο στα σχόλια του αμερικανού προέδρου. Κατ’ αυτήν, η δυσπιστία που δείχνει ο Τραμπ έναντι του υποτιτλισμένου φιλμ είναι «κατανοητή: δεν ξέρει ανάγνωση».

Στην προεκλογική του εμφάνιση ο Τραμπ, ακρογωνιαίος λίθος της προεδρίας του είναι το εθνικιστικό σύνθημα «Πρώτα η Αμερική» (America First), συνέχισε εκφράζοντας την προτίμησή του, αν όχι τη νοσταλγία του, για τις μεγάλες κλασικές ταινίες της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ.

«Δώστε μας το Όσα παίρνει ο άνεμος. Μπορούμε να έχουμε ξανά το Όσα παίρνει ο άνεμος, παρακαλούμε;», είπε ο μεγιστάνας, αναφερόμενος στην ταινία του 1939 σε σκηνοθεσία Βίκτορ Φλέμινγκ.

Ο αμερικανός πρόεδρος εξαπέλυσε εξάλλου φραστικά πυρά εναντίον του Μπραντ Πιτ, που έλαβε βραβείο Β΄ ανδρικού ρόλου φέτος, αποκαλώντας τον «εξυπνάκια». Ο Πιτ, παραλαμβάνοντας το αγαλματίδιο, κατέστησε σαφές πως τασσόταν υπέρ της παραπομπής του Τραμπ σε δίκη. Ο Τραμπ απαλλάχθηκε από τη Γερουσία στις αρχές του μήνα.

Η κατάταξη, που παρουσιάζει η βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», βασίζεται στις μέσες (όχι τις μέγιστες) πραγματικές ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο και όχι στις ονομαστικές που δηλώνουν οι κατά τόπους πάροχοι.

Την 56η θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών με βάση την πραγματική μέση ταχύτητα διαδικτύου που έχουν οι χρήστες, σύμφωνα με τις μετρήσεις της WebsiteToolTester.

Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Ταϊβάν και την τελευταία η Υεμένη, ενώ η Κύπρος βρίσκεται στην 64η θέση.

Η κατάταξη, που παρουσιάζει η βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», βασίζεται στις μέσες (όχι τις μέγιστες) πραγματικές ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο και όχι στις ονομαστικές που δηλώνουν οι κατά τόπους πάροχοι.

Οι μέσες ταχύτητες προκύπτουν από τα δισεκατομμύρια onile τεστ που κάθε χρόνο κάνουν οι ίδιοι οι χρήστες σε εξειδικευμένες ιστοσελίδες όπως της WebsiteToolTester, για να ελέγξουν πόσο γρήγορο είναι το Ίντερνετ που έχουν στο σπίτι ή στο γραφείο τους.

Οι χώρες και το γρήγορο ίντερνετ

Η μέση πραγματική ταχύτητα «κατεβάσματος» (download) αρχείων στην Ελλάδα εμφανίζεται να είναι 13,41 Mbps και της Κύπρου 11 Mbps, έναντι 85,2 Mbps της πρώτης Ταϊβάν.

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Σιγκαπούρη (70,9), η νήσος Τζέρσι της Μάγχης (67,5), η Σουηδία (55,2) και η Δανία (49,2 Mbps). Στον αντίποδα, στην τελευταία 207η θέση βρίσκεται η Υεμένη με μέση ταχύτητα μόνο 0,38 Mbps.

Η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από άλλες βαλκανικές χώρες όπως η 37η Ρουμανία (21,8 Mbps), η 43η Σερβία (19,2 Mbps) και η 49η Βουλγαρία (16,95 Mbps), αλλά πάνω από το 72o Ισραήλ (8,85 Mbps), την 78η Bόρεια Μακεδονία (8 Mpbs) και την 102η Τουρκία (5,3 Mbps). Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 15η θέση με 32,3 Mbps. Από τις 25 πρώτες χώρες, οι 18 είναι ευρωπαϊκές.

Η μέση ταχύτητα παγκοσμίως εμφανίζεται να έχει αυξηθεί από περίπου 9 Mbps το 2017 σε λίγο πάνω από 11 Mbps το 2019.

Οι αριθμοί της WebsiteToolTester και κάθε άλλης παρόμοιας online υπηρεσίας πιθανότατα υποεκτιμούν σε όλες τις χώρες λίγο-πολύ (για διάφορους λόγους) την πραγματική διαθέσιμη ταχύτητα που έχουν οι χρήστες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από την express service την οδική βοήθεια Κοζάνης ζητούνται άτομα για εργασία για εξωτερικές πωλήσεις. Πληροφορίες εντός του καταστήματος στην Ακρίτα 6 και στα τηλέφωνα 2461100345 και στο 1154.

Mε αφορμή την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση (Ν.4659/2020, άρθρο 50) για τη διακρίβωση των προσόντων του προσωπικού της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με την οποία εξισώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων κολεγίων με αυτά των αποφοίτων πανεπιστημιακών Τμημάτωνη Κοσμητεία της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, αποφάσισε να δηλώσει ομόφωνα την κατηγορηματική της αντίθεση στην παραπάνω νομοθετική ρύθμιση.

Η Κοσμητεία της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών θεωρεί ότι το συγκεκριμένο άρθρο, συνδυαστικά με προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση (Ν. 4635/2019, άρθρο 168), με την οποία θεσπίζεται αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας και σε υπηκόους και τίτλους σπουδών όχι μόνο άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε. αλλά και τρίτων χωρών, έχει ως αποτέλεσμα:

  • την απαξίωση και απορρύθμιση της Δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς με έμμεσο τρόπο, μέσω της επαγγελματικής ισοδυναμίας των τίτλων σπουδών, εξομοιώνονται ακαδημαϊκά Τμήματα Ελληνικών Δημόσιων Πανεπιστημίων με παραρτήματα διαφόρων ξένων Πανεπιστημίων τα οποία λειτουργούν ως εκπαιδευτικά κέντρα στη χώρα μας·

  • την έμμεση αναγνώριση των κολλεγίων που λειτουργούν ως παραρτήματα ξένων Πανεπιστημίων στη χώρα μας ως ακαδημαϊκά ισότιμων με τα ελληνικά δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, παρακάμπτοντας τα κριτήρια αξιοκρατίας και αριστείας βάσει των οποίων λειτουργούν και αξιολογούνται τα ΑΕΙ της χώρας·

  • τη μαζική κατοχύρωση επαγγελματικού δικαιώματος εργασίας στην εκπαίδευση σε οποιονδήποτε πτυχιούχο, μέσω αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων βάσει του Π.Δ. 38/2010 ή επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου σπουδών, ανεξαρτήτως του τρόπου και της χώρας απόκτησής τους. Η κατοχύρωση του επαγγελματικού αυτού δικαιώματος πραγματοποιείται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη, όπως ισχύουν:

α) ο Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών & Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ),

β) ο τρόπος επιλογής και εισαγωγής των πτυχιούχων αυτών στα εκπαιδευτικά ιδρύματα από τα οποία αποκτούν τον τίτλο σπουδών τους, σε αντίθεση με τον τρόπο εισαγωγής των φοιτητών στα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια και

γ) η απαίτηση για κατοχή́ Παιδαγωγικής Επάρκειας, σε αντίθεση και εδώ με τους αποφοίτους των Ελληνικών Δημόσιων Πανεπιστημίων·

  • την υποβάθμιση των ακαδημαϊκών προσόντων και της παιδαγωγικής επάρκειας των μελλοντικών εκπαιδευτικών, καθώς διορίζονται πλέον στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση απόφοιτοι εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που δεν έχουν αξιολογηθεί και πιστοποιηθεί για το έργο που παρέχουν.

Επιπλέον, θεωρούμε ακατανόητη, άκρως αντιεπιστημονική και χωρίς έννοια ακαδημαϊκότας τη 2η παράγραφο του άρθρου, με την οποία αναγνωρίζονται Μεταπτυχιακοί Τίτλοι Σπουδών και Διδακτορικά Διπλώματα, με μόνο κριτήριο την «αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας συναφούς αντικειμένου με εκπαιδευτικό κλάδο».

Η Κοσμητεία της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, χωρίς να αμφισβητεί την υποχρέωση της χώρας μας για τον εναρμονισμό της ελληνικής νομοθεσίας με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, θεωρεί πως η Πολιτεία οφείλει:

α) να αποσύρει ή να επανεξετάσει την επίμαχη διάταξη του άρθρου 50 του Ν.4653/2020 για τη μαζική, μέσω επαγγελματικής ισοδυναμίας και χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια αναγνώριση τίτλων σπουδών και

β) να ορίσει ένα ελάχιστο αξιοκρατικό σύνολο κανόνων και προϋποθέσεων, ανάλογων με τα ισχύοντα για τα Δημόσια ΑΕΙ, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν εκπαιδευτικά κέντρα τα οποία λειτουργούν στη χώρα μας.

Εκ μέρους της Κοσμητείας

της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών

του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)»

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Πραγματικά, το νομοσχέδιο, εκφράζει μία δημόσια πολιτική βασισμένη σε επιστημονική τεκμηρίωση. Είναι από τις λίγες φορές ή μάλλον έτσι θα πρέπει να γίνονται οι πολιτικές, όπου μέσα από την αναλογιστική μελέτη, εξασφαλίζεται ή βιωσιμότητα αυτού του νομοσχεδίου, επομένως η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και, επίσης ότι είναι σαν να ψηφίζεται αυτό το σχέδιο νόμου -και να είστε σίγουρος για αυτό- είναι σαν να ψηφίζεται από μία ισχυρή πλειοψηφία, καθόσον πολύ δύσκολα μπορεί να αλλάξει, να τροποποιηθεί. Επομένως, είναι βιώσιμο.

Ένα άλλο στοιχείο, το οποίο είναι χαρακτηριστικό, είναι το ότι είναι καινοτόμο. Δηλαδή, θα αποτελέσει ένα όχημα αυτό το σχέδιο νόμου -ο νόμος τελικά- όπου το ΕΦΚΑ λοιπόν θα αποτελέσει το όχημα, έτσι ώστε η πολιτική δέσμευση του 34% της άμεσης καταβολής των συντάξεων από 1/6 του 2020, να γίνει πράξη. Και με αυτό, να είστε σίγουροι -χαριτολογώντας βέβαια αυτό- ότι όλοι εμείς, οι οποίοι βρισκόμαστε εδώ, θα εξοικονομήσουμε πολύτιμο χρόνο, γιατί δεν σας κρύβω ότι πραγματικά, μέσα σε αυτά με τα οποία ασχολούμαστε, είναι και η προσπάθεια να βοηθήσουμε και συμπολίτες μας στα αντίστοιχα ζητήματα.

Συνεχίζοντας, θέλω να πω ότι η εφαρμογή του e-ΕΦΚΑ, όπως έχει προσδιοριστεί, θα μειώσει τη γραφειοκρατία, θα βελτιώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών σε μία δημόσια πολιτική και βέβαια θα λειτουργεί με έναν απρόσωπο τρόπο. Αυτά είναι πολύ θετικά στοιχεία και, επίσης, ένα χαρακτηριστικό, γιατί στηρίζεται ακριβώς στην αναλογιστική έκθεση, είναι το ότι δεν μπορεί να τεθεί θέμα αντισυνταγματικότητας και αν τεθεί λανθασμένα, θα καταρριφθεί. Επομένως, άλλο ένα στοιχείο, το οποίο ενισχύει τη βιωσιμότητα αυτού του συστήματος, ενισχύει το ότι είναι ανταποδοτικό, αυτό ζητούσαν όλοι και επίσης, το επόμενο χαρακτηριστικό ότι στην ουσία ενισχύει την παραγωγική βάση της χώρας -το είπε και ο συνάδελφος νωρίτερα- είναι ένα ασφαλιστικό σύστημα της εργασίας και της παραγωγής, δεν είναι ένα δεύτερο φορολογικό σύστημα.

Συνεχίζοντας, θα ήθελα να πω ότι είναι και ευέλικτο, γιατί δίνει τη δυνατότητα στον Έλληνα εργαζόμενο, να αλλάζει τις κλίμακες, ανάλογα με τις δυνατότητες που έχει και ανάλογα με το τι προσδοκεί που το ασφαλιστικό σύστημα. Αποσυνδέει τις εισφορές από το εισόδημα -το είπα νωρίτερα- και για αυτό δεν είναι δεύτερο φορολογικό.

Γενικά, αναζητούνται μειώσεις. Δεν υπάρχουν μειώσεις. Υπάρχουν αυξήσεις με βάση τις προβλέψεις του ίδιου του σχεδίου νόμου και για αυτό, όπως ακούσαμε και το μεσημέρι στην ακρόαση των φορέων, η πλειοψηφία των πολιτών και των εκπροσώπων των φορέων το έχει αγκαλιάσει. Μικρές διαφοροποιήσεις επιβεβαιώνουν την ορθότητα της επιλογής. Επίσης, η πρόβλεψη του e-ΕΦΚΑ για ενιαίο συνδικαλιστικό φορέα είναι επίσης πολύ ορθή, γιατί θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους και θα διοικείται σωστά και με τη συμβολή των εργαζομένων. Δεδομένου ότι δεν αυξάνονται τα όρια ηλικίας, δεν χάνουν οι εργαζόμενοι κάτι από αυτό. Διατηρήθηκε μεν το κομμένο ΕΚΑΣ, αλλά, στην ουσία, με το μηδενισμό της συμμετοχής στην αγορά των φαρμάκων από τους ασφαλισμένους, έχει αντισταθμιστεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ΕΚΑΣ, το οποίο έχει μειωθεί, όπως γνωρίζουμε.

Κλείνοντας, θέλω να πω ότι για εμάς που ζούμε σε περιοχές όπου τα υπερβαρέα είναι μια συνήθης τακτική, είναι πολύ σημαντικό ότι δεν αγγίχτηκαν τα βαρέα ένσημα στην περιοχή μας. Αυτό πολύ θετικά θα εκληφθεί από μια κοινωνία που είναι σε μια κατάσταση μετάβασης, όπως είναι γνωστό άλλωστε. Με τις πολιτικές και του Υπουργείου Εργασίας, ασφαλώς θα συμβάλετε σε μια ομαλή μετάβαση. Θα ήθελα να τονίσω την αναγκαιότητα τα 27 χρόνια των υπερβαρέων, αν είναι δυνατόν αυτό, να μετρηθούν ως 35 χρόνια ασφαλιστικού βίου, έτσι ώστε το πλεονέκτημα της συνέχισης των υπερβαρέων να έχει μια μεγαλύτερη χρησιμότητα. Με αυτές τις σκέψεις, ενισχύω και υπερτονίζω την αναγκαιότητα να στηρίξουμε όλοι αυτό το σχέδιο νόμου για το νέο ασφαλιστικό σύστημα και για τους λόγους που ανέπτυξα και για τη βιωσιμότητά του.

Σας ευχαριστώ.

 

 

Στην παραγωγή υδρογόνου μέσω των mega- φωτοβολταικών που προτίθεται να αναπτύξει στα λιγνιτικά πεδία της Πτολεμαίδας η ΔΕΗ, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Πάνω σε αυτό τουλάχιστον το σχέδιο φαίνεται ότι “δουλεύει” το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με στόχο η πρώτη τέτοια μονάδα να κάνει πρεμιέρα στην Δ.Μακεδονία, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχουν ληφθεί αποφάσεις, αφού η συζήτηση βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.

Σαν σχεδιασμός στηρίζεται στο σκεπτικό ότι μια τέτοια μονάδα για να παράξει υδρογόνο από “πράσινη” ενέργεια, χρειάζεται να γειτνιάζει με κάποια μεγάλη πηγή ΑΠΕ. Τα πολλά αλλά διάσπαρτα φωτοβολταικά ανά την Ελλάδα δεν προσφέρονται για τέτοιου είδους επενδυσεις.

Αντίθετα, μεγάλα φωτοβολταικά, όπως αυτό που σχεδιάζει να κάνει η ΔΕΗ στην Πτολεμαίδα, ισχύος 230 MW (μέρος των συνολικών 2 GW που θα αναπτύξει στην περιοχή), θεωρούνται ιδανικά, αφού προσφέρουν την άφθονη και προερχόμενη από μια πηγη, “πράσινη” ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή υδρογόνου.

Στο ερώτημα πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η μονάδα και τι ύψους επένδυση συνεπάγεται, η απάντηση βρίσκεται στο κόστος των ηλεκτρολυτών μέσω των οποίων παράγεται το υδρογόνο : Σε τεχνικό επίπεδο, οι ΑΠΕ παράγουν υδρογόνο μέσω της ηλεκτρόλυσης, όπου το νερό χωρίζεται σε υδρογόνο και οξυγόνο. Στη συνέχεια το υδρογόνο μπορεί να αποθηκευτεί και να χρησιμοποιηθεί για να ξαπαναραχθεί ηλεκτρική ενέργεια, όταν το σύστημα την έχει ανάγκη. Στην ουσία οι μονάδες αυτές, εκτός του ότι θα παράγουν ενέργεια που θα εγχέεται στο δίκτυο φυσικού αερίου, θα μπορούν να λειτουργούν και ως “μπαταρίες”. Κλειδί ωστόσο για όλα τα παραπάνω είναι η ανταγωνιστικότητα των τιμών.

Μαζική παραγωγή για να πέσουν τα κόστη

Προς το παρόν τα κόστη είναι μεγάλα, ωστόσο τεχνολογικές εξελίξεις όπως η μαζική παραγωγή ηλεκτρολυτών, μπορούν να τα κατεβάσουν, οδηγώντας σε οικονομίες κλίμακας και κάνοντας πιο εφικτές τις συγκεκριμένες επενδύσεις.

Στην λογική αυτή η Ελλάδα συμμετέχει ήδη σε μια πανευρωπαική πρωτοβουλία για ένα κοινό σχέδιο παραγωγής υδρογόνου – κατά το μοντέλο της Συμμαχίας για τις Μπαταρίες (Battery Alliance). Σαν πρωτοβουλία την προωθούν πολύ οι Γερμανοί, που ενδιαφέρονται τα μέγιστα για το υδρογόνο, γι’ αυτό και από τον Ιούλιο και μετά, οπότε και αναλαμβάνουν από τους Κροάτες την προέδρια της ΕΕ, σκοπεύουν να επιταχύνουν τις διαδικασίες. Στόχος λοιπόν της κυβέρνησης είναι να έχει καταρτίσει και παρουσιάσει ως το καλοκαίρι ένα αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου η χώρα να μπορέσει να εκμεταλλευτεί τις όποιες ευκαιρίες παρουσιαστούν σε ενεργειακό επίπεδο επί γερμανικής προεδρίας. Ταρίφες

Το πλαίσιο επομένως που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ θα προβλέπει τις τεχνικές προϋποθέσεις για την έγχυση υδρογόνου στο δίκτυο φυσικού αερίου, το σύστημα πιστοποίησης βάσει του οποίου θα αποδεικνύεται ότι το υδρογόνο που παρήχθη, προήλθε από ΑΠΕ και κάποιον μηχανισμό στήριξης των νέων επενδύσεων, δηλαδή ένα είδος ταρίφας. Σύμφωνα με ένα σενάριο, η επενδυτική ενίσχυση ή ταρίφα, θα μπορούσε να προκύπτει από τη τιμή του φυσικού αερίου, συν το επιπρόσθετο κόστος παραγωγής του από τις ΑΠΕ, ωστόσο σε κάθε περίπτωση το μοντέλο δεν θα πρέπει να επιβαρύνει τους καταναλωτές. Σε κεντρικές επομένως γραμμές, ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ περιλαμβάνει τρεις άξονες :

  • Ανάπτυξη μονάδων υδρογόνου πλαί σε μεγάλες μονάδες ΑΠΕ, όπως τα φωτοβολταικά που πρόκειται να γίνουν στα ορυχεία της Δ.Μακεδονίας
  • Δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου το οποίο θα προβλέπει και ζητήματα ασφάλειας
  • Συμμετοχή της χώρας σε πανευρωπαική πρωτοβουλία για μαζική παραγωγή υδρογόνου που θα ρίξει τα κόστη

Ακριβώς επειδή εκρεμμούν όλα τα παραπάνω δεν είναι καθόλου σαφές κατά πόσο μπορούν να προχωρήσουν σχέδια, όπως αυτό που έχει εξαγγείλει εδώ και καιρό ο Περιφερειάρχης Δ.Μακεδονίας Γ.Κασσαπίδης για επένδυση- μαμούθ στο υδρογόνο, ύψους 1,2 δισ ευρώ στα λιγνιτικά πεδία της ΔΕΗ.

Πολλά κι ενδιαφέροντα θέματα, παρουσία τεσσάρων Αντιδημάρχων (Δουγαλής, Σημανδράκος, Κυριακίδης, Βασιλακόπουλος ) του Δήμου Κοζάνης, συζητήθηκαν, το βράδυ της Τετάρτης 19 Φεβρουαρίου, στη Λαϊκή Συνέλευση της Α. Κώμης Κοζάνης, με πρωτοβουλία του Κοινοτικού Συμβουλίου. Σκοπό της Λ.Α. ήταν η καταγραφή προβλημάτων κι αιτημάτων του κοινοτικού συμβουλίου, των φορέων και κατοίκων για διαμόρφωση του πλαισίου των κινήσεων για την περίοδο 2020-2024. Στη διαδικασία της Λαϊκής Συνέλευσης τα θέματα που κυριάρχησαν στη συζήτηση ήταν οι μελέτες που είναι σε εξέλιξη, τα προγραμματισμένα έργα του τεχνικού προγράμματος του δήμου, τα προβλήματα της καθημερινότητας που απασχολούν του κατοίκους, οι σχολικές μονάδες που λειτουργούν και τα προβλήματα των παραγωγών και πωλητών στις λαϊκές αγορές. Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου κ Δημήτρης Κορκίδας, αναφέρθηκε στη μέχρι σήμερα λειτουργία του κοινοτικού συμβουλίου , στις ενέργειες που κάνει σε καθημερινή βάση για προώθηση των θεμάτων, στην άψογη συνεργασία με τον δήμαρχο, τους αντιδημάρχους αλλά και με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του δήμου Κοζάνης.

Ενδεικτικά η ατζέντα των θεμάτων της λαϊκής συνέλευσης

1. Λειτουργία κοινοτικών κτηρίων (κοινότητα, πολιτιστικό κέντρο, κλειστό γυμναστήριο, σχολεία ) – Λειτουργικά έξοδα.

2. Παράλληλα έργα αναδασμού (Β’ Φάση). Υπάρχει μελέτη (Π.Ε. Κοζάνης ενέργειες για ένταξη στο ΠΑΑ).

3. Συντήρηση των υφιστάμενων έργων αναδασμού της Α΄ φάσης

4. Αγροτικοί δρόμοι (τοπογράφηση, διάνοιξη αγροτικών δρόμων, χαλικόστρωση αγροτικών δρόμων στην εκτός αναδασμού περιοχή).

5. Αγροτική περιουσία της κοινότητας , (ενοικιαζόμενα αγροτεμάχια 144 στρέμματα, ανταποδοτικά)

6. Αρδευτικό Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου. (Πρόταση)

7. Αρδευτικό στην ποτιστική ζώνη. Αντικατάσταση – Συντήρηση – Επέκταση.(υπάρχει σύμβαση μελέτης)

8. Συντήρηση γεωτρήσεων και ένταξή τους στο αρδευτικό δίκτυο.

9. Συντήρηση δεξαμενής Αγ.Παρασκευής (Η/Μ εξοπλισμού) και αξιοποίηση του διαθέσιμου νερού. Επίσης διάθεση απόνερων από πλύσιμο χαλιών εντός του αποχετευτικού δικτύου

10. Διαχείριση της υφιστάμενης περιουσίας του διαλυμένου αγροτικού συνεταιρισμού (αγροτεμάχια, αποθήκες, πλάστιγγα), κατασκευή ηλεκτρονικής πλάστιγγα.

11. Λειτουργία νέου γηπέδου. Περαιτέρω ενέργειες για να παραδοθεί για χρήση στην επόμενη περίοδο 

12. Κατασκευή γηπέδου 5Χ5 για άθληση των παιδιών του οικισμού στην παλαιά θέση του γηπέδου.

13. Κατασκευή παιδικής χαράς στην Αγ Παρασκευή.

14. Συντήρηση και αδειδότηση κτιρίων (Σχολείων, Κοινότητας, Πολιτιστικού Κέντρου, κλειστού γυμναστηρίου).

15. Εσωτερική οδοποιία οικισμού (διανοίξεις νέων οδών, συντήρηση, ασφαλτοστρώσεις, καθαρισμός φρεατίων ομβρίων).

16. Ανάπλαση κεντρικής πλατείας οικισμού – κεντρικού δρόμου από είσοδο από Μηλιά εως την Αγία Παρασκευή.

17. Επέκταση νεκροταφείου στην παλαιά θέση του Αγ Γεωργίου.

18. Ψεκασμός για τα κουνούπια στην νέα περίοδο.

19. Προμήθεια κάδων ανακύκλωσης πλαστικού και γυαλιού και οικιακών αποβλήτων σε περισσότερα σημεία του οικισμού, καθώς και τακτικό πλύσιμο των υφισταμένων προς αποφυγή επικίνδυνων ασθενειών.

20. Eξωτερικός φωτισμός σε απόμερα σημεία (Δρόμος προς νεκροταφείο, Καλιανόστρατα, Χαϊντές, Ζηλιές και λοιπά σημεία)

21. Αγροτικός Ιατρός με έδρα την Άνω Κώμη.

22. Αρχεία με χάρτες του αναδασμού του 2008 και των παλαιών χαρτών της διανομής του 1938 και του 1989 στην διάθεση του γραφείου του προέδρου καθώς και διάσωση και συντήρηση του Αρχείου της Κοινότητας.

23. Οργανωτικά ζητήματα: Διάθεση μηχανημάτων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα δεδομένου ότι τα προβλήματα είναι πολλά και θα πρέπει να παραμένουν για εργασίες. Λειτουργία κοινοτικού καταστήματος για επίλυση προβλημάτων καθημερινότητας αλλά και επαφή του δήμου με τους πολίτες . Τακτικές συνεδριάσεις του τοπικού συμβουλίου παρουσία του αντίστοιχου αντιδημάρχου και πρακτικογράφου για να έχει επίσημη μορφή κάθε συνεδρίαση.

24. Διάθεση καθαρίστριας και ενός εποχιακού εργάτη για ανάγκες του οικισμού.

25. Ενέργειες σε εξελίσσονται αυτή την περίοδο . (καθαρισμός παλαιού νεκροταφείου, αντικατάσταση εξωτερικού φωτισμού, σηματοδότηση οδών του οικισμού, ονοματοδοσία οδών).

Σελίδα 1 από 524
Image
Image

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ
THARROSLOGO
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ