Tharos

Tharos

Το προβάδισμα έστω και με μικρή διαφορά είναι του Νίκου Ανδρουλάκη (32,4%) που κρίνεται ως καταλληλότερος ηγέτης του ΚΙΝ.ΑΛ.

Μεγάλη δημοσκόπηση για το ΚΙΝΑΛ

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις για τις εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής και την ανάδειξη του νέου προέδρου έχουν ξεκινήσει κι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μια τέτοια δημοσκόπηση που έρχεται στο φως είναι από την εταιρεία Interview για λογαριασμό του politic.gr.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας, το προβάδισμα έστω και με μικρή διαφορά είναι του Νίκου Ανδρουλάκη (32,4%) που κρίνεται ως καταλληλότερος ηγέτης του ΚΙΝ.ΑΛ.

Quo vadis ΚΙΝΑΛ; Ηρθε η ώρα των αποφάσεων

Στη δεύτερη θέση ο Γιώργος Παπανδρέου (29,2%), η υποψηφιότητα του οποίου άλλαξε τα δεδομένα της μάχης. Ακολουθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος (17,4%), o Παύλος Γερουλάνος (12,7%), ο Χάρης Καστανίδης (5,3%) και τελευταίος κόβει το νήμα ο Παύλος Χρηστίδης (1,2%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ψηφοφόροι που δεν ψήφισαν ΚΙΝ.ΑΛ στις προηγούμενες εκλογές, προκρίνουν την υποψηφιότητα του Α. Λοβέρδου (28%) για την θέση του προέδρου του κόμματος, ενώ ακολουθούν οι Ν. Ανδρουλάκης (24,6%) και ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου (24,3%).

Μεγάλη δημοσκόπηση για το ΚΙΝΑΛ

Μεγάλη δημοσκόπηση για το ΚΙΝΑΛ

Μεγάλη δημοσκόπηση για το ΚΙΝΑΛ

Στην ερώτηση «ποιος κατά την άποψή σας μπορεί να φέρει στο ΚΙΝ.ΑΛ ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ», ο Γ. Παπανδρέου (41,5%) προηγείται με μεγάλη διαφορά από τον Ν. Ανδρουλάκη (27,4%) και τον Α. Λοβέρδο (11,8%).

Σε ότι έχει να κάνει με τη δεξαμενή από τη ΝΔ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο Ν. Ανδρουλάκης με ποσοστό 26,8% είναι αυτός που θα φέρει τους περισσότερους ψηφοφόρους από τη ΝΔ στο ΚΙΝΑΛ, ενώ ακολουθεί από κοντά ο Γ. Παπανδρέου (25,3%) και ο Α. Λοβέρδος (23,5%). Σύμφωνα πάντως με στελέχη της κυβέρνησης, ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ, ο στόχος της αυτοδυναμίας παραμένει αμετακίνητος, παραπέμποντας στις εκτιμήσεις των δημοσκοπήσεων, που ανεβάζουν πάνω από το 40% το εκλογικό ποσοστό της ΝΔ.

Στην ερώτηση «ποιος μπορεί να πάει το ΚΙΝ.ΑΛ σε ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που πήρε στις εθνικές εκλογές του 2019», και πάλι οι ψηφοφόροι του ΚΙΝ.ΑΛ προκρίνουν την υποψηφιότητα του Ν. Ανδρουλάκη (33,3%) σε αντίθεση με τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων που έχουν ως πρώτη επιλογή τον Γ. Παπανδρέου (28,7%).

Η δημοσκόπηση καταγράφει τη σαφή θέση των ψηφοφόρων του ΚΙΝ.ΑΛ για αυτόνομη πλεύση του κόμματος. Συγκεκριμένα, το 62,2% απαντά ότι δεν επιθυμεί καμιά συνεργασία με τα άλλα δύο μεγάλα κόμματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Το 29,7 % είναι θετικά διακείμενο με μια συνεργασία με την ΝΔ και το 28,9% τάσσεται υπέρ της συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Σε απολογισμό της πολιτικής της κυβέρνησης στο κλάδο του τομέα ακινήτων καθώς και σε δράσεις και πρωτοβουλίες που ακολουθούν, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο συνέδριο ακινήτων της Prodexpo. Ταυτόχρονα προχωράει, με συντονισμένες πρωτοβουλίες και στοχευμένες ενέργειες, στην αξιοποίηση, κατά τον βέλτιστο τρόπο, της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο υπουργός η κυβέρνηση υλοποιήσε μειώσεις φορολογικών συντελεστών και θέσπισε φορολογικά κίνητρα, όπως την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%, μεσοσταθμικά, ήδη από το 2019 και κατάργησή του σε μικρά ακριτικά νησιά, αναστολή για τρία χρόνια, έως το τέλος του 2022, του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα και για την ίδια περίοδο αναστολή του φόρου υπεραξίας.

Επίσης έγινε αναστολή της καταβολής ΦΠΑ στο πλαίσιο επενδύσεων για κατασκευαστικές εργασίες που πραγματοποιούν ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες οι οποίες ανέκυψαν λόγω των μέτρων που επιβλήθηκαν για την ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού, καθώς και έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης για τις εργασίες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης υφιστάμενων κτιρίων. Ακόμη, μεταξύ άλλων, καταργήθηκε ο φόρος γονικών παροχών/δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού που αφορά αξίες έως 800.000 ευρώ, για την ενίσχυση και αξιοποίηση, μεταξύ άλλων, και της αγοράς ακινήτων.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης μεταρρύθμισης του πλαισίου προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας. «Με αυτή, το σύστημα των ζωνών αντικειμενικού προσδιορισμού επεκτάθηκε, διορθώθηκαν αδυναμίες, κενά και αδικίες του παρελθόντος σε βάρος πολλών ιδιοκτητών, διευρύνεται η φορολογητέα βάση και θα καταστεί εφικτή η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών επί της ακίνητης περιουσίας, ιδίως μέσω του ΕΝΦΙΑ.

Επιπλέον, δημιουργήθηκε ψηφιακός χάρτης του συστήματος απεικόνισης των ζωνών του αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων, διαθέσιμος στους πολίτες. Η μεταρρύθμιση διευκολύνει τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου για την περαιτέρω μείωση της φορολογίας ακινήτων, ιδιαίτερα χαμηλής και μεσαίας αξίας», είπε ο υπουργός.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε επίσης στην προώθηση μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την αγορά ακινήτων στη χώρα μας, όπως μεταξύ άλλων, στον εκσυγχρονισμό των διαδικασίων για τη μεταβίβαση ακινήτων, ώστε αυτές να γίνονται ηλεκτρονικά, αντί να απαιτείται η υποβολή έντυπων δηλώσεων με αυτοπρόσωπη παρουσία των φορολογουμένων στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

Επισήμανε επίσης ότι τέθηκαν τα θεμέλια ώστε να «ξεκολλήσουν» μεγάλα επενδυτικά έργα και να προχωρήσει η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, κανοντας αναφορά μεταξύ άλλων στο «Ελληνικό», στην παραχώρηση της «Εγνατίας Οδού» με ικανοποιητικούς όρους, και στην ολοκληρώση την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου και της μαρίνας Χίου.

«Δρομολογείται η αξιοποίηση των περιφερειακών λιμένων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας και Ηρακλείου, η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της μαρίνας Καλαμαριάς, η εκκίνηση των διαδικασιών για την αξιοποίηση της μαρίνας Πύλου και Λευκίμμης Κέρκυρας, και η προετοιμασία του διαγωνισμού για την επανα-παραχώρηση της Αττικής Οδού. Είναι ώριμα - προς αξιοποίηση - ακίνητα διαπεριφερειακής εμβέλειας, όπως οι Γούρνες του Νομού Ηρακλείου», είπε επίσης

Ο κ.Σταϊκούρας αναφέρθηκε επίσης στην υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου για το κυβερνητικό πάρκο στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού, στις πρώην εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ, που αποτελεί μια σημαντική αστική παρέμβαση, με πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επίσης αναφέρθηκε στην προετοιμασία, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, ενός ολιστικού στρατηγικού πλάνου καταγραφής και αποτίμησης της αξίας της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, με στόχο την προστασία, τη διαχείριση και την επενδυτική αξιοποίησή της.
«Η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου αντικατοπτρίζεται σε μία σειρά δεικτών που αφορούν τον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς και στη βελτίωση της θέσης της χώρας μας ως επενδυτικού προορισμού για ακίνητα. Ο δείκτης κατασκευαστικής εμπιστοσύνης βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του από τον Νοέμβριο του 2003, ενώ παράλληλα είναι υψηλότερος από τους αντίστοιχους δείκτες για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη».
Η οικοδομική δραστηριότητα ενισχύεται σημαντικά, τον πρώτο επτάμηνο του 2021, εμφανίζοντας αύξηση κατά 31% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών και κατά 57% σε όρους τετραγωνικών μέτρων επιφανείας. Οι καθαρές άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα παρουσιάζουν μια σταθερά αυξητική τάση, επιστρέφοντας σταδιακά στα προ πανδημίας επίπεδα, είπε ο υπουργός.

Τις τάσεις στην αγορά ακινήτων, τις κατηγορίες που προσελκύουν, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και τις αλλαγές που απαιτούνται στο θεσμικό πλαίσιο για να βελτιωθεί το επενδυτικό περιβάλλον, συζήτησαν στελέχη της αγοράς ακινήτων, σε εκδήλωση στο πλαίσιο του συνεδρίου ακινήτων της Prodexpo.

Ο Δημήτρης Ανδρίτσος, διευθύνων σύμβουλος της Cerved Property Services, υπογράμμισε ότι η αγορά ακολουθεί πλέον ανοδική πορεία. Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να ανοίξουν οι τράπεζες την κάνουλα του δανεισμού προς τις επιχειρήσεις, καθώς, όπως είπε, αυτή τη στιγμή μόνο το 17% των επιχειρήσεων έχει πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

Ο Φώτης Γιόφτσιος, διευθύνων σύμβουλος της Ten Brinke Hellas, σημείωσε ότι πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν «φούσκες», αλλά το ζητούμενο είναι να αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία για να ελεγχθεί η αγορά, με προσεκτική ανάγνωση των δεδομένων. Συμφώνησε ότι φτάσαμε στον τέλος της κρίσης στην αγορά και κινούμαστε πλέον ανοδικά, υπάρχει όμως πολύς δρόμος για να διανύσουμε.

Από την πλευρά του, ο Στέφανος Βλαστός, διευθύνων σύμβουλος, Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη να μειωθεί η γραφειοκρατία και η πολυνομία, χαρακτηρίζοντας ως μεγάλο ασθενή τη δικαιοσύνη. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την υπόθεση ενός τουριστικού περιπτέρου, από το οποίο η ΕΤΑΔ προσπαθούσε επί 20 χρόνια να διώξει έναν απαράδεκτο μισθωτή. Προσέθεσε ότι παρατηρείται μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τις μαρίνες.

Ο Μάξιμος Καλατζής, Vice President & CFO, Makt εξέφρασε τον προβληματισμό του για όσα συμβαίνουν στην Κίνα και το πόσο αυτό θα επηρεάσει την ελληνική αγορά. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να υπάρξει διασπορά του ρίσκου μεταξύ όλων των εμπλεκομένων.

Ο Παναγιώτης Μερεκούλιας, διευθύνων σύμβουλος της VALUES, επισήμανε ότι θα πρέπει οι παράγοντες της αγοράς να περιορίσουν την υπερβολή και να κατευθύνουν τον κόσμο προς τις σωστές επιλογές. Στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν τεκμηριωμένες μελέτες και πιστοποιήσεις για να θωρακιστεί ο κλάδος από τον κίνδυνο νέας φούσκας.

Για την επίδραση της πανδημίας στους ευέλικτους χώρους εργασίας έκανε λόγο ο Χρήστος Μισαηλίδης, διευθύνων σύμβουλος, IWG, ο οποίος υποστήριξε ότι υπάρχει παγκοσμίως η τάση των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών προς μείωση κόστους γραφειακών αναγκών, διάθεση ευελιξίας και αναζήτηση της καλύτερης ισορροπίας ανάμεσα στην τηλεργασία από το σπίτι και στους ευέλικτους χώρους, προκειμένου να μην επηρεάζεται η παραγωγικότητα της κάθε εταιρίας. Χαρακτήρισε επίσης αναγκαία την αναβάθμιση των κτιρίων που στεγάζουν γραφεία.

O Γεώργιος Κορμάς, αν. γεν. διευθυντής επικεφαλής Group Real Estate Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς & CEO Πειριαώς Real Estate, υποστήριξε ότι οι τράπεζες διδάχθηκαν από τα λάθη του παρελθόντος και δεν πρόκειται να τα επαναλάβουν. Τόνισε ότι υπάρχουν δύο πυλώνες ανάπτυξης, το digital και το green deal, προς τους οποίους θα κατευθυνθούν κατά βάση οι τραπεζικές χρηματοδοτήσεις.

Ο Γιάννης Ορφανός, διευθύνων εταίρος της Arbitrage RE, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της ζήτησης για σύγχρονους γραφειακούς χώρους, εξηγώντας ότι δεν υπάρχουν ενοικιαστές και θα πρέπει να προσελκύσουμε μεγάλες επιχειρήσεις από το εξωτερικό. Στάθηκε, δε, στα προβλήματα που δημιουργούν σε επενδύσεις οι δασικοί χάρτες.

Αναφορικά με το κομμάτι της επένδυσης σε ακίνητα, ο Πάνος Παναγιωτίδης, γενικός διευθυντής Λειτουργικών Δραστηριοτήτων της DIMAND SA, χαρακτήρισε πρωταθλητή της επόμενης μέρας τον κλάδο της κατοικίας. Παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την έκρηξη των υλικών κατασκευής (άνω του 35%), εκτιμώντας ότι πολλά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη μπορεί να σταματήσουν, ενώ άλλα ενδέχεται να μην ξεκινήσουν καν. «Πρόκειται για ωρολογιακή βόμβα για την αγορά ακινήτων» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, γενικός διευθυντής, Danos - BNP Paribas Real Estate σημείωσε ότι η αγορά χρειάζεται μεγάλα project που μπορούν να προσελκύσουν ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον. Προσέθεσε ότι ο κλάδος της κατοικίας αποτελεί το επόμενο μεγάλο στοίχημα της ελληνικής κτηματαγοράς.

Η Δίκα Αγαπητίδου, γενική διευθύντρια της Αθηναϊκή Οικονομική - JLL, ανέδειξε τα προβλήματα που ταλανίζουν την αγορά, κάνοντας λόγο για τρεις πυλώνες. Τη διαφάνεια, από την οποία όμως, είπε, πάσχει ο τομέας ακινήτων, την έλλειψη φορολογικής σταθερότητας και τη γραφειοκρατία. Ειδικά για το τελευταίο υπογράμμισε πως αρκετές υπηρεσίες, όπως το Κτηματολόγιο και οι δήμοι, βρίσκονται σε φάση εξέλιξης και μπορεί να καθυστερήσουν μία συναλλαγή ακόμα και 6 μήνες. Τόνισε με νόημα ότι ως έναν βαθμό έχει ψηφιοποιηθεί η υπάρχουσα γραφειοκρατία.

Ο Τάσος Καζίνος, διευθύνων σύμβουλος της Trastor ΑΕΕΑΠ είπε πως μεγάλα funds βλέπουν την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό και πρότεινε αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις ΑΕΕΑΠ.

Τέλος, η Σοφία Γρηγοριάδου, Managing Partner CPA Law, ανεξάρτητη Ελληνική δικηγορική εταιρεία, μέλος του διεθνούς νομικού και φορολογικού δικτύου της KPMG, ανέφερε σε τοποθέτηση της, ότι το κρίσιμο στοίχημα σήμερα είναι η υλοποίηση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην πράξη, η σταθερότητα.

Χαρακτήρισε αναγκαία την ολοκλήρωση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, όπως το κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες, η επιτάχυνση της αδειοδότησης γενικά, όχι μόνο για τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις, η άρση της ανασφάλειας ως προς την επιβολή ΦΠΑ στα ακίνητα και η ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου. Προσέθεσε ότι χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο διαφάνειας και απλοποίησης των διαδικασιών το οποίο θα προσδώσει αξιοπιστία και σταθερότητα

 

Συντάξεις Νοεμβρίου

Οκτωβρίου 26, 2021

Ξεκινούν σήμερα οι πληρωμές των συντάξεων για το μήνα Νοέμβριο.

Συγκεκριμένα, ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, Τράπεζες και ΟΤΕ θα καταβάλλουν τις συντάξεις:

– Τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9)

– Την Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)

– Την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021 σε ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ

– Την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου σε Δημόσιο, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΔΕΗ

Επίσης, την Παρασκευή πληρώνονται και τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ (αναπηρικά και διατροφής, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα στέγασης, επίδομα γέννησης κ.ά.).

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με την Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων να γίνεται στην ίδια ημερομηνία σε μόνιμη βάση.

Αυτό σημαίνει ότι οι επικουρικές συντάξεις μηνός Νοεμβρίου του 2021 θα πληρωθούν ταυτόχρονα τις ίδιες ημερομηνίες με τις κύριες συντάξεις.

Το παιχνίδι του Ολυμπιακού κόντρα στην Άλμπα Βερολίνου για την Euroleague ξεχωρίζει στο πρόγραμμα με τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας.

 

Αναλυτικά αθλητικές μεταδόσεις:

15:00 COSMOTE SPORT 6 HD Κάσπερ Ρουντ – Λόιντ Χάρις Erste Bank Open

17:00 COSMOTE SPORT 6 HD Στέφανος Τσιτσιπάς – Γκριγκόρ Ντιμιτρόφ Erste Bank Open

19:00 COSMOTE SPORT 6 HD Φίλιπ Κραΐνοβιτς – Αλεξάντερ Ζβέρεφ Erste Bank Open

19:30 COSMOTE SPORT 4 HD Νίμπουργκ – Ιγκοκέα Basketball Champions League

19:30 COSMOTE SPORT 3 HD Βενέτσια – Σαλερνιτάνα Serie A

19:30 COSMOTE SPORT 2 HD Σπέτσια – Τζένοα Serie A

19:30 Novasports 4HD Προμηθέας Πάτρας – Γκραν Κανάρια Eurocup

20:45 Novasports 5HD Φενέρμπαχτσε – Μπαρτσελόνα EuroLeague

21:00 COSMOTE SPORT 6 HD Ντένις Νόβακ – Τζιανλούκα Μάτζερ Erste Bank Open

21:00 Novasports Prime Ολυμπιακός – Άλμπα Βερολίνου EuroLeague

21:05 Novasports 6HD Μακάμπι Τελ Αβίβ – Ζάλγκιρις Κάουνας EuroLeague

21:30 Novasports 4HD Μπάγερν Μονάχου – Αρμάνι Μιλάνο EuroLeague

21:45 COSMOTE SPORT 1 HD Μίλαν – Τορίνο Serie A

Σημεία στην Κοζάνη που θα κάνουν σήμερα, Τρίτη 26 Οκτωβρίου, δωρεάν ελέγχους Covid-19 Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ.

Η έκδοση ψηφιακής βεβαίωσης αποτελέσματος για τους διαγνωστικούς ελέγχους COVID-19 πραγματοποιείται από το gov.gr, στην υπηρεσία «Βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου κοροναϊού COVID-19». Η σύνδεση με τη συγκεκριμένη υπηρεσία απαιτεί τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο taxisnet.

Για τους μη εμβολιασμένους πολίτες η ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος από το gov.gr είναι διαθέσιμη μόνον εφόσον ο έλεγχος έχει πραγματοποιηθεί σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο.

Ειδικότερα, Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ θα βρίσκονται σε:

  1. Κοζάνη, Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας, Περγάμου 62, 08:00-14:00
  2. Κοζάνη, Κέντρο Υγείας Κοζάνης, ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΟΥΣ 5Α,  08:15- 15:30
  3. Κοζάνη, Πλατεία Νίκης Κοζάνης,  10:00- 13:00

Βροχερός καιρός σήμερα, Τρίτη (26.10.2021), του Αγίου Δημητρίου, σχεδόν σε όλη τη χώρα. Αμετάβλητη η θερμοκρασία. Πολύ ισχυροί οι άνεμοι. 

Ο καιρός σήμερα σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί 6 με 7 και τοπικά στο νότιο Ιόνιο 8 μποφόρ, στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Καιρός σήμερα – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα ασθενών βροχών τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός σήμερα – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα ανατολικά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4, στα ανατολικά 5 με 6 και πρόσκαιρα στο Θρακικό τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα κυρίως στα νότια. Στο Ιόνιο και τη νοτιοδυτική Πελοπόννησο υπάρχει πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της δυτικής Στερεάς τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 6 με 7 και τοπικά στο νότιο Ιόνιο 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα. Λίγα χιόνια θα πέσουν τις πρωινές ώρες στα ορεινά της κεντρικής Στερεάς.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και τοπικά στα ανατολικά και νότια έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στην Κρήτη όπου θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τη νύχτα.
Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 5 και στα δυτικά βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 19 και στη νότια Κρήτη έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα νότια, με πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών.
Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 5 με 6 και το πρωί τοπικά 7 μποφόρ. Στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, γενικά ασθενείς.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα νότια 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Άδεια ράφια και ελλείψεις βασικών προϊόντων. Αυτή είναι μια εικόνα που έχει αρχίσει να παρατηρείται αρκετά συχνά το τελευταίο διάστημα, καθώς τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού προκαλούν μεγάλες καθυστερήσεις στην τροφοδοσία των καταστημάτων.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, το οποίο αναδεικνύεται ως βασική τροχοπέδη για την ανάκαμψη, στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει να παρατηρούνται ελλείψεις σε τρόφιμα…

Για παράδειγμα στο Ντένβερ, τα παιδιά του δημοτικού σχολείου αντιμετωπίζουν έλλειψη γάλακτος και σε μια τοπική αγορά στο Σικάγο λείπουν οι κονσέρβες.

Και δεν είναι ότι δεν υπάρχει άφθονο φαγητό.

Κάθε μέρα, κάτι θα λείπει

«Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα ήμασταν εδώ τον Οκτώβριο του 2021 και θα μιλούσαμε για προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού, αλλά είναι πραγματικότητα», δήλωσε ο Vivek Sankaran, διευθύνων σύμβουλος της Albertsons Cos., στο Bloomberg.

«Κάθε μέρα, κάτι θα λείπει στα καταστήματά μας, και είναι ανά κατηγορία.» πρόσθεσε.

«Αντιμετωπίζουμε ζητήματα με την αλυσίδα εφοδιασμού με διαφορετικά είδη από το ξεκίνημα του σχολείου», δήλωσε η Theresa Hafner, εκτελεστική διευθύντρια υπηρεσιών τροφίμων στα δημόσια σχολεία του Ντένβερ.

Οι ελλείψεις δεν είναι τόσο οξείες όσο ήταν νωρίτερα στην πανδημία. Στα σούπερ μάρκετ, η διαθεσιμότητα στα ράφια έχει σταθεροποιηθεί από τότε που μειώθηκε δραστικά τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen.

Παρόλα αυτά, μια βασική μέτρηση δείχνει να επηρεάζεται και πάλι. Το συνολικό ποσοστό διαθεσιμότητας στο ράφι ήταν 94,6% τον Σεπτέμβριο, από 95,2% τον Αύγουστο.

Οι παραγωγοί τροφίμων παραπονιούνται για δικούς τους πονοκεφάλους στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Η Land O’Lakes Inc., ένας από τους μεγαλύτερους συνεταιρισμούς των ΗΠΑ, δήλωσε ότι τα μέλη της παράγουν άφθονες ποσότητες γάλακτος στα γαλακτοκομεία τους.

«Οι προκλήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα εξακολουθούν να είναι ζητήματα όπως η έλλειψη οδηγών, το εργατικό δυναμικό και η συμφόρηση στα λιμάνια», δήλωσε σε ένα email ο επικεφαλής της Supply Chain Officer Yone Dewberry.

Οι μεταποιητές κρέατος λένε μια παρόμοια ιστορία. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ένας προμηθευτής χοιρινού κρέατος δεν μπορούσε να βγάλει προϊόντα επειδή δεν υπήρχαν αρκετοί δίσκοι φελιζόλ, δήλωσε ο Στιβ Μάγιερ, σύμβουλος στο Εθνικό Συμβούλιο Παραγωγών Χοιρινού.

Τα εργασιακά ζητήματα διαταράσσουν επίσης την προσφορά κρέατος. Τα εργοστάσια λειτουργούν αλλά όχι σε πλήρη χωρητικότητα λόγω έλλειψης εργαζομένων και φορτηγατζήδων, είπε ο Μέγιερ.

Του Αδάμου Ευαγγέλου

   Ήδη έχουν  περάσει 81 χρόνια από εκείνο το πρωϊνό της 28ης Οκτωβρίου, όπου πάνω απ’ όλη την Ελληνική επικράτεια άρχισε να φυσάει, ένας άνεμος που φούσκωνε και γέμιζε τις καρδιές όλων των Ελλήνων με ενθουσιασμό, περηφάνια και λεβεντιά. Αυτή η ψυχική ανάταση του κόσμου είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ξέφρενες εκδηλώσεις οι οποίες δεν αφορούσαν ένα χαρμόσυνο γεγονός, αλλά την κήρυξη του πολέμου.

   Ολόκληρο το έθνος πριν από 81 χρόνια, ενωμένο σαν μια γροθιά, γιόρταζε και χαιρετούσε τα στρατευμένα παιδιά ωσάν να πηγαίνουν σε πανηγύρι και όχι στο μέτωπο. Με μιας ξεχάστηκαν τα πολιτικά πάθη, οι προσωπικές φιλοδοξίες, οι ταξικές διαφορές, οι πικρίες κατά του καθεστώτος, οι εξορίες, οι διώξεις, έμεινε μόνο το προσκλητήριο. «νυν υπέρ πάντων αγώνων».

   Κατά τη διάρκεια της επιστράτευσης επικρατούσε ένας απερίγραπτος ενθουσιασμός, από τον κόσμο, ο οποίος χαιρετούσε αλλά και ευλογούσε τα χιλιάδες παιδιά που με το χαμόγελο στα χείλη βιάζοταν να φτάσουν στο μέτωπο, εκεί ψηλά στο βωμό της θυσίας να πολεμήσουν, έστω και χωρίς καμία ελπίδα νίκης. Μόνο και μόνο γιατί έπρεπε.

   Τίποτα δεν μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στην αποφασιστικότητα των Ελλήνων στρατιωτών. Ούτε οι αρβύλες οι οποίες ήταν ακατάλληλες για τα παγωμένα βουνά, ούτε τα ελλιπή κλινοσκεπάσματα, ούτε οι περιορισμένες προμήθειες, ούτε τα μέσα μεταφοράς, ούτε τα κρυοπαγήματα τα οποία υπήρξαν ένας νέος και άγνωστος εχθρός πιο ύπουλος από τον Ιταλό, που τότε φάνταζε πάνοπλος και αήττητος. Όλες αυτές οι παραλείψεις και οι ελλείψεις δεν στάθηκαν εμπόδιο στους έλληνες στρατιώτες οι οποίοι, ενώ πήγαιναν να πολεμήσουν, ταλαιπωρημένοι βαδίζοντας μερόνυχτα με τις στολές, πολύ μεγαλύτερες από το νούμερό τους, γελούσαν και τραγουδούσαν. Τραγουδούσαν και πολεμούσαν. Ναι τραγουδούσαν και πολεμούσαν και ήταν έτοιμοι από καιρό να σκοτωθούν για μια ιδέα, για ένα φιλότιμο.

   Έτσι άρχισε να γράφεται η ιστορία εκεί πάνω στα βουνά της Ηπείρου στην πρώτη γραμμή, ένδοξη και λαμπρή, με αυταπάρνηση και αίμα χωρίς ίχνος ψευτο-εθνικισμού και πατριδοκαπηλίας.

   Όμως εκτός από την πρώτη γραμμή του μετώπου, η ιστορία γραφόταν και στο εσωτερικό μέτωπο της  Ελλάδας που πολεμούσε με τα δικά του μέσα για να στηρίξει τους αγωνιστές. Δεκάδες γενναίες οργανώσεις δραστηριοποιήθηκαν για την συγκέντρωση ρουχισμού, για τον μαχόμενο Ελληνικό στρατό στα αλβανικά σύνορα, όπου ο δριμύς χειμώνας αποδεικνύονταν ο χειρότερος εχθρός.

   Δεκάδες χιλιάδες απλές γυναίκες, μάνες, αδελφές, κόρες, αρραβωνιαστικές, άνοιξαν τα μπαούλα τους, ξήλωσαν τις προίκες τους, εκποίησαν ότι άλλο πολύτιμο είχαν και τα έκαναν πλεκτά, μάλλινα είδη για τους μαχόμενους του μετώπου. Ακόμη η γυναικεία Ηπειρώτικη προσφορά συμβάδιζε με την αυτοθυσία, τον ηρωϊσμό και την λεβεντιά των αγωνιστών στην πρώτη γραμμή. Αυτή η σκληρή μαυροφορεμένη γυναίκα, η γυναίκα Ηπειρώτισσα προσπάθησε σε όλον τον αγώνα. Φορτώνεται κασόνια με πυρομαχικά και προμήθειες και από κορφοβούνι σε κορφοβούνι, μέσα από τις λάσπες και τα χιόνια τα μεταφέρει στους αγωνιστές. Αυτή η προσφορά της γίνεται θρύλος αφίσα και τραγούδι.

   Ναι έτσι γράφεται το Έπος του ’40 πάνω στα βουνά της Ηπείρου, ένδοξο και λαμπρό με αυταπάρνηση και αίμα, χωρίς ίχνος ψευτο-εθνικισμού και πατριδοκαπηλίας.

Αδάμος Ευαγγέλου

Κορυφαίος Έλληνας αθλητής στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Τόκιο 2020», για το χρυσό μετάλλιο που πήρε στο άλμα εις μήκος, αναδείχθηκε ο Ολυμπιονίκης Μίλτος Τέντογλου.

Η...  βράβευση του Τεντόγλου έγινε από τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, κατά τη διάρκεια της τελετής των βραβείων της Διεθνούς Ένωσης Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών στο ανοιχτό θέατρο Μάνος Κατράκης του Creta Maris Beach Resort, στο τέλος της πρώτης ημέρας της Γενικής Συνέλευσης της ANOC.


Στη λαμπρή τελετή, βραβεύτηκαν οι αθλητές που ξεχώρισαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020 και είναι:

• Καλύτερη επίδοση σε άθλημα πολλών αθλητών στις γυναίκες: Ομάδα Ξιφασκίας της Εσθονίας στη Κατηγορία Épée

• Καλύτερη επίδοση σε άθλημα πολλών αθλητών στους άνδρες: Ομάδα ποδηλασίας track pursuit της Ιταλίας

• Καλύτερη γυναικεία ομάδα του Τόκιο 2020: Γυναικεία Ομάδα Ράγκμπι Νέας Ζηλανδίας

• Καλύτερη ανδρική ομάδα του Τόκιο 2020: Ανδρική Ομάδα Μπέιζμπολ Ιαπωνίας

• Καλύτερη αθλήτρια του Τόκιο 2020: Maggie Mac Neil – Καναδάς (κολύμβηση)

• Καλύτερος Άνδρας αθλητής του Τόκιο 2020: Eliud Kipchoge – Κένυα (μαραθώνιος)

• Εξαιρετική επίδοση αθλητή: Mijaín López – Κούβα (πάλη)

• Καλύτερη Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή του Τόκιο 2020: Ιαπωνική Ολυμπιακή Επιτροπή

• Συμβολή στο Ολυμπιακό Κίνημα: John Coates – Αντιπρόεδρος της ΔΟΕ

Σελίδα 1 από 1723

ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ